2023. június 19., 13:01

Ön egyben venné ki, vagy részletekben? A nyugdíjak II. pillérből való kifizetésének módja még kérdéses

Kezdettől fogva sok változáson ment át a II. nyugdíjpillér. Nagy a bizonytalanság a kifizetések körül. Pedig sokakat érint. A nyugdíjba vonulásra ugyanis rá kell készülni, anyagilag is. A nyugdíj előtt állóknak legalább néhány évvel a nyugdíjazásuk előtt már nagyjából tudniuk kell, mennyi pénzre számíthatnak, hogy tervezni tudjanak. A leköszönt kormány még nem vitte keresztül a világos szabályokat, ezért majd az új, ősszel megalakuló kabinetre vár a feladat.

malacpersely
Fotó: unsplash.com

Évente több ezer olyan ember vonul nyugdíjba, akinek az állami nyugdíjon kívül a II. nyugdíjpillérből is jár nyugdíj.

A nyugdíjkezelő társaságoktól jelenleg több kisebb tételben vagy egy nagyobb tételben lehet kivenni a II. pillér megtakarításait.

A volt kormány teljesen meg akarta szüntetni az egyszeri kivételt, végül a képviselők megszavazták a megspórolt pénz legalább felének kivételét.

A javaslat azonban olyan hibákkal ment át, hogy nem világos, mi lesz érvényes a jövőre nézve.

A munkaügyi minisztérium szerint értelmezési probléma áll fenn, van aki az összeg felét, mások az egész összeget értik alatta. A törvényt „ki kell javítani”.

A jelenlegi szabályok csak a jövő év végéig érvényesek. Hogy mi lesz azután, azt majd a jövendő  kormány dönti el.

A minisztérium kitart amellett, hogy biztosítani kell a II. pillérből származó nyugdíj élethosszig történő kifizetését. Ez ugyanis nem valamiféle pluszjáradék, hanem a nyugdíjrendszer része.

A választás után tehát újból változik a nyugdíjtakarékosságról szóló törvény. Nem mellesleg ez az egyik leggyakrabban változtatott jogszabály Szlovákiában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.