2020. március 23., 10:40

Egy új gyógyszer lassíthatja a járványt?

Csehországban korlátozták a francia Plaquenil gyógyszer forgalmazását, amely egyes eredmények alapján hatékony lehet a koronavírusos fertőzés további terjedése elleni harcban - számolt be az idnes.cz.

gyogyszer-patika-verseny.jpg
Fotó: ma7

Több tudományos forrás is megerősítette, hogy a Plaquenil hatékonynak bizonyul a koronavírus kezelésében. Éppen ezért a cseh egészségügyi minisztérium korlátozta a gyógyszerek árusítását, hogy elegendő készlet legyen a koronavírussal szenvedő betegek számára.

A különböző kísérletek bizonyították, hogy a gyógyszer 60%-ban csökkenti a betegek fertőzőképességét. Azonban az egyes tudósok figyelmeztettek a csomagonként nagyságrendileg 240 cseh koronába kerülő gyógyszer esetleges mellékhatásaira. A Nemzeti Közegészségügyi Intézet figyelmeztetést adott ki, hogy a gyógyszer klorokvint tartalmaz, amely kábítószerekben található anyag, így annak a felelőtlen használata nem kívánt mellékhatásokkal járna.

Az Állami Egészségügyi Intézet már korában rámutatott arra, hogy a klorokin készítményű gyógyszerek hipoglikémiát vagy vércukorszint csökkenést okozhatnak. Továbbá remegés, izgatottság, nyugtalanság, szívdobogás, zavartság, álmosság, izzadás, fejfájás és görcsök jelentkezhetnek. Szélsőséges esetekben ez akár eszméletvesztéshez és szívelégtelenséghez is vezethet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.