2020. május 30., 15:50

Egy szlovák szuperszámítógép segíthet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

Az első szlovák szuperszámítógép, az Aurel nemzetközi szinten is segíthet a világjárvány leküzdésében.

Aurel szuperszámítógép
Fotó: ma7
Magdaléna Májeková

A szlovák sajtóirodának Monika Hucáková, a Szlovák Tudományos Akadémia szóvívője azt nyilatkozta, hogy az akadémia támogatja az A-SPIKE nevezetű projektet, amelyet az orvostudományi központban valósítanak meg, ebben segített az Aurel nevezetű számítógép.

A projekt vezetője, Magdaléna Májeková, azt mondta, hogy a világjárvány terjedése kihívást jelentett a különféle tudományágakban dolgozó tudósok számára, a számítógép segítségével kifejlesztett spike elnevezésű fehérje pedig az egyik közülük. Májeková szerint, ez a fehérje biztosítja a vírus bejutását a potenciális gazdasejtbe.

A szakember arra mutatott rá, hogy a fehérje szerkezetének az átfogó ismerete kulcsfontosságú lehet a vírus elleni küzdelem különféle módszereinek a kidolgozásában.

Az eddig rendelkezésre álló kísérleti adatok nem fedik le a glikoprotein teljes részét. Az A-SPIKE projekt célja, hogy szerkezeti adatokat gyűjtésön a fehérjéről, amelynek segítségével új módszereket tudunk kifejleszteni a koronavírus-járvány elleni védőoltás kifejlesztésének az előállításában"

-mondta Májeková.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.