Egy szinte ismeretlen kőtorony lett Szlovákia kincseinek győztese

Radi Anita 2019. május 15., 14:01

Az Általános Hitelbank Alapítvány (Nadácia VUB) immár tizedik alkalommal hirdette meg a kulturális műemlékek megmentését célzó szavazóversenyét. A Szlovákia kincsei (Poklady Slovenska) név alatt futó verseny győztese egy Zsolnai kerületben található kőtorony, amely a szlovák nemzet öntudatra ébredésének emlékeit őrzi.

Fotó: Tripadvisor

A Szlovákia kincsei nevezetű szavazóversenybe az idén mintegy 46 ezer ember kapcsolódott be. A versenyt megelőzően a független szakértői testület olyan 9 történelmi objektumot, vagy műtárgyat választott ki, amelyek romos állapotban vannak, és felújításra szorulnak.

A két hétig tartó internetes szavazás során a résztvevők két műemlék restaurálását támogatták a leginkább. Az első a szecessziós, rotundaszerű Andrássy Mauzóleum Krasznahorhaváralján, a másik egy több mint 300 éves kőtorony, amely a Zsolnai kerületben található egy Poruba (Oravská Poruba) nevezetű községben.

50 ezer eurós támogatás

Lapunk információi szerint éjfélig lehetett szavazni. Este 8 óráig még a mauzóleum vezetett, de 10 órától megváltozott az eredmény. A holtversenyből végül egy szűk különbséggel a Poruba községében található ún. Bajcsy kőtorony került ki győztesen (a torony 18 911 szavazatot kapott, az Andrássy család mauzóleuma 564 szavazattal kevesebbet). Az Általános Hitelbank Alapítványa így 50 ezer euróval támogatja a győztes műemlék felújítását.

Képgalériánk:
Fotó: skolskyservis.sk

Alexander Resch, a VÚB alapítvány igazgatóságának elnöke csodálatát fejezte ki az árvai és a gömöri csapattal szemben, akiknek több ezer embert sikerült mobilizálniuk a szavazás során. Egyben nagy öröm a verseny szervezőinek, hogy mintegy 46 ezer ember kapcsolódott be a szavazásba, ami annak a bizonyítéka, hogy a szlovákiai emberek nem közömbösek a történelmi műemlékek állapotával kapcsolatban, ez pedig nagyszerű visszajelzésnek számít – mondta Resch.

A győztes műemlék a szlovák nemzeti felkeléssel kapcsolatos

A Poruba községében található, 17. századból származó kőtorony a Bajcsy család nemesi kúriájához tartozó fegyvertár maradványa. Szlovák szempontból azért van jelentősége, mert a szlovák nemzet öntudatra ébredésének emlékeit őrzi.

Kevesen tudják, de ebben a toronyban írták össze 1848. április 24-én az árvai szlovák hazafiak 7 pontban követeléseiket, amelyek „Az árvai nép követelései” vagy „Gäceli követelések” néven (Žiadosti oravského ľudu, Gäceľské žiadosti) lettek ismertek. A torony ugyanis a község Gäceľ nevezetű részén helyezkedik el.

Az árvai szlovákok követelései között szerepelt, hogy a szlovák nyelv legyen egyenrangú a magyarral, hogy az árvai szlovákoknak legyen képviseletük az országgyűlésben, legyenek szlovák tanárok az egyetemeken, és az iskolákban lehessen tanulni szlovák dialektusokban is. Ez a dokumentum 1848. május 23-án megjelent a Slovenskje národňje novini című újságban, és a Szlovák nemzet követeléseinek (Žiadosti slovenského národa) elődjének tekintik.

Győzött a nemzeti érzelem

„Habár a Gäceli követelések pozitív szerepet játszottak a nemzetébresztés szempontjából, ezeket a törekvéseket mindeddig csak egy szerény emléktábla jelzi, amely a torony falára került az esemény 130. évfordulója alkalmából” nyilatkozta Vladimír Kubišta, Poruba polgármestere.

A kőtorony 1975-ben lett nemzeti kulturális műemlékké nyilvánítva, azóta azonban romos állapotban van. „Örülünk annak, hogy nem csak az itthoniak, de Szlovákia más részeiről is szavaztak az emberek, és hogy a nemzeti érzelmek győzedelmeskedtek” – nyilatkozta Vladimír Kubišta a győzelem után.

A polgármester ismertette, a felújított tornyot a nagyközönség számára is hozzáférhetővé szeretnék tenni. A torony urbanisztikai, művészi és leginkább történelmi értéke előfeltétele lehet egy múzeum létrehozására. Ezen kívül egy kiállítás megnyitását is tervezik, amely egyrészt Gäcel történelmét mutatná be, másrészt azokat a híres eseményeket és személyeket, akik egykor a szlovák nemzetért harcoltak.

A szavazás végeredménye:

1.     Poruba (Oravská Poruba): A 17. századból származó Bajcsy kőtorony (18 911 szavazat)

2.     Krasznahorkaváralja: Andrássy Mauzóleum (18 347 szavazat)

3.     Bártfa: Szent Egyed-bazilikának 1655-ből származó késői reneszánsz kapujának munkálatai során fedték fel azt az eredeti gótikus kaput, amelyen I. Hunyadi Mátyás hollós címere látható (2545 szavazat)

4.     Bakabánya (Pukanec): 1484-ből származó gótikus Mária megkoronázása-oltár a Szent Miklós templomból  (1777 szavazat)

5.     Pozsony: Jeszenák János, az 1848/49 forradalom mártírjának sírboltja a Kecske-kapui temetőben (1426 szavazat)

6.     Borfő (Brhlovce): Krisztus Gecsemáné-kertben való ábrázolását megjelenítő késő barokk oltárkép a Hétfájdalmú Szűzanya tiszteletére épített római katolikus templomból (1197 szavazat)

7.     Széleskút (Sološnica): a 17. század végéről származó Szent Miklós és Szent Ágoston  életnagyságú szobrai, amelyek a Mindenszentek tiszteletére szentelt római katolikus templom barokk oltáráról származnak. Az oltár a Pálffy család támogatásával jött létre. (718 szavazat)

8.     Vöröskölostor (Červený Kláštor): Az ősi karthauziaknak épült kolostorban található, 1520-ból származó freskók. (516 szavazat)

9.     Dobroszló (Dobroslava): Szent Paraskevi tiszteletére szentelt görögkatolikus fatemplomából származó 18. századi ikonosztáz. (468)

A szavazásba bekapcsolódott a Csemadok is, aki a pozsonyi Jeszenák János sírboltjának felújítását szorgalmazta, és a felvidéki közösség segítségét kérte a szavazással kapcsolatban. Az egyes műemlékeket itt lehet megtekinteni: https://www.nadaciavub.sk/poklady/  

0 HOZZÁSZÓLÁS