2024. május 7., 09:10

Egy szerencsésen végződött hajókatasztrófa

A Titanic az 1910-es évek legnagyobb luxus utasszállító óceánjárójaként él a köztudatban, amely már az első (és egyben utolsó) útja során, 1912. április 15-re virradóra egy jéghegynek ütközve elsüllyedt. Ez a sok áldozatot követelő tragédia úgy beégett a köztudatba, hogy teljesen kiszorította más hajószerencsétlenségek emlékét, sőt sokan nem is hallottak ezekről.

A legnagyobb hajó volt akkor
A Republic egy 1903-ban készült fényképen
Fotó: Wikipédia

Nemrégen írtunk Guglielmo Marconiról (1874–1937) születésének 150. évfordulója alkalmából, akinek a rádiózás elterjesztésében szerzett érdemeit 1909-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. Azóta is vita tárgya, hogy mennyire volt megalapozott ez az elismerés, mivel mások is jelentősen hozzájárultak a vezeték nélküli információ-átvitel gyakorlati megvalósításához és Marconi ezeket a felfedezéseket is felhasználva (bár hivatalosan ezt el nem ismerve) a brit pénzügyi körök és a sajtó hathatós támogatásának köszönhetően vált világhírűvé.

Feltaláló
Guglielmo Marconi
Fotó:  Wikipédia
De hogy ő kapta (megosztva) ezt a rangos kitüntetést, abban nem csekély szerepe volt egy végül szerencsésen végződött hajókatasztrófának is. Ez 1909. január 23-án történt az Atlanti-óceánon Nantucket szigeténél, amely kb. 80 km-re fekszik az USA keleti partjaitól. A brit White Star Line hajózási társaság Republic nevű óceánjárója a sűrű ködben összeütközött a Lloyd Italiano olasz hajózási társaság Florida nevű személyszállító gőzösével, amely Palermóból tartott New Yorkba, fedélzetén mintegy 900 olyan utassal, akiknek a többsége túlélte az 1908. december 28-i messinai földrengést, amely a legtöbb áldozatot követelő természeti csapás volt Európában a 20. században. (A 7,2 erősségű földmozgás következtében Messinában és Calabria tartományban a becslések szerint 72–110 ezer ember vesztette életét.) Hogy mennyi utas is lehetett a fedélzetén arról eltérő adatok vannak forgalomban. A Republic rádiósa később azt nyilatkozta, hogy voltak vagy kétezren.

A két hajó összeütközésének körülményeiről számos beszámoló alapján tudunk képet alkotni, de talán a legérdekesebb és a legtöbb részlettel szolgáló visszaemlékezést a Republic hajó brit rádiósának, Jack Binnsnek (1884–1959) köszönhetjük.

Akár 100 ezren is meghaltak
A messinai földrengés áldozatai
Fotó:  Wikipédia
Itt volt a támaszpont is
Nantucket a térképen
Fotó:  Wikipédia

Az RMS Republic a maga korában az egyik legnagyobb, 173,7 m hosszú és 20,7 m széles 15 378 BRT vízkiszorítású, két hajócsavarral felszerelt, négy nagyteljesítményű gőzmeghajtású motorral működő személyszállító óceánjáró volt. Az írországi Belfastban a Harland & Wolff hajógyárban készült a Dominion Line társaság megrendelésére és 1903. február 26-án bocsátották vízre. Akkor még Columbus volt a neve és első útjára 1903. október 1-jén indult el. Ezt követően még egy utat tett, majd a White Star Line társaság tulajdonába került és ekkor (1904 januárjában) kapta a Republic nevet. Eredetileg Liverpool és Boston között közlekedett, de a tulajdonosváltás után már két földközi-tengeri kikötő: Nápoly és Genova is célállomás lett. Európából Amerikába elsősorban európai kivándorlókat szállított, míg Amerikából Európába többnyire olyan gazdag amerikaiak utaztak a Republicon, akik a mediterrán térség kellemes éghajlatát élvezve akartak üdülni. Elmondható, hogy tavasszal és nyáron Liverpool és Boston között közlekedett, az őszi és a téli időszakban New York és a Földközi-tenger közötti útvonalon hajózott.

Harmonikafújtató
A Florida az ütközés után
Fotó:  Wikipédia
A Republic két évvel az 1909. január 23-i ütközése előtt már egy kisebb balesetet szenvedett a nápolyi kikötőben. 1907. február 16-án a Centro America olasz gőzössel ütközött, de a sérüléseket hamar kijavították.

A Republic utolsó útjára 1909. január 22-én 17 órakor indult el New Yorkból a Madeira-szigetek érintésével Liverpoolba, majd onnan Nápolyba fedélzetén mintegy 1600 utassal. Kapitánya a 46 éves William Inman Selby volt, aki már több hajó parancsnokaként bizonyította rátermettségét. Jó néhány fontos személy is utazott az első osztályon. Többek mellett az ameikai James Conolly, az 1896-os athéni olimpia hármasugróbajnoka (13,71 cm-rel), aki ezt követően az 1900-as párizsi olimpián még egy ezüstérmet is szerzett ebben a számban. De megemlíthetjük például Louis-Joseph Paul Bruchésit, aki 1897–1939 között Montreal érseke volt, vagy Ives Brighton tábornokot, a New Yorki-i tőzsde és a Northern Pacific Railway elnökét.

Egy népes turistacsoport is volt az utasok között, ők Alexandriában szerettek volna kiszállni, hogy egy nagyobb körutat tegyenek a Közel-Keleten.

Ő mentette meg az utasokat
Jack Binns
Fotó:  Wikipédia

Alighogy elindult a Republic, egyre sűrűbb köd ereszkedett a tenger fölé és éjszaka már annyira rosszak voltak a látási viszonyok, hogy időnként kürtjelzéseket kellett leadni, így figyelmeztetve az esetleg közelben tartózkodó hajókat. Ezt más hajók is megtették, de még így is nagy riadalmat keltett, hogy kora reggel, háromnegyed hat táján váratlanul kürtjelzést hallottak nem is annyira távolról.

Hős lett
William Inman Sealby
Fotó:  Wikipédia
Sealby kapitány utasítására maximális teljesítményre kapcsolták a motorokat és megpróbálták más irányba kormányozni a hajót, de az ütközést így sem tudták elkerülni. A Florida, amely Palermóból tartott New Yorkba szinte merőlegesen derékba találta a Republic-ot. Az ütközés során a Florida orrában tartózkodó három fiatal tengerész életét vesztette. De a Republic három utasa is meghalt – egy bostoni bornagykereskedő: Eugene W. Lynch és felesége (ő két nappal később hunyt el a kórházban), valamint William J. Mooney bankár.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Republic több mint 38 órán át a felszínen maradt, a Florida, bár az orra teljesen összeroncsolódott (ahogy valaki találóan jellemezte: összegyűrődött, mint egy harmonika fújtatója), irányítható volt és így lehetővé vált, hogy a Republic utasai átszálljanak rá.

A mentés során azonban nagyon lényeges volt, hogy a Republic rádiósa, a már említett Jack Binns a szikratávíró segítségével elkezdett vészjelzéseket küldeni. Akkoriban még nem a közismert SOS-jeleket továbbították a rádiósok, hanem a CQD-betűhármast, amelyet a Marconi International Marine Communication Company vezetett be 1904. február 1-jén. Az SOS-jeleket a német haditengerészet kezdte használni 1904-től, de 1905. április 1-jén vált hivatalossá az alkalmazása. Az SOS-vészjeleket azonban csak évekkel később kezdték általánosan pötyögtetni, a CQD-jeleket pedig „kivonták a forgalomból”.

Binns rádiós kitartóan küldte a jeleket és ennek köszönhetően több hajón is fogták azokat. A Nantucket szigeten működő Siasconsett állomás rádiósának szolgálata eléggé nyugalmas lehetett, mert álomba szenderült és csak akkor ébredt fel, amikor a hideg rázni kezdte, miután a kályhában kialudt a tűz. Ekkor észlelte a Republic vészjeleit is, azonnal értesítette a közelben tartózkodó hajókat, így a Balticot is, amely mintegy tíz mérföldnyire lehetett a szerencsétlenség színhelyétől. Ez ugyan nem nagy távolság, de a köd olyan sűrű volt, hogy még nappal sem lehetett jóformán semmit sem látni, ezért folyamatosan szóltak a hajókürtök, és világító petárdákat lőttek ki, amelyek ugyancsak nagy zajt keltettek. Órákba telt, amíg a Baltic a Republichoz ért, addigra már a legtöbb utast a Floridára szállították. Ez nem volt egészen problémamentes, mivel a túlzsúfoltság eleve idegesítő volt, de a bizonytalanság még inkább felkorbácsolta a kedélyeket, így a tiszteknek volt mit tenniük, hogy megnyugtassák az utasokat.

A Baltic este hét óra tájban ért a Republic közelébe és a hajó rádiósa később azt nyilatkozta, hogy ez a manőver nagyszerű teljesítmény volt, mert a körülmények annyira nehezek voltak, hogy rosszabbakat elképzelni sem lehetett volna. A Republicon akkor már csak nyolcan tartózkodtak, közülük hatan átszálltak a Baltic-ra, amely a Florida sok utasát is felvette, mert fenyegetett a túlterhelés veszélye is. Egyfajta isteni csodaként hirtelen felszállt a köd, nagyban javultak a látási viszonyok, de zuhogni kezdett a hideg eső, ami januárban különösen kellemetlen lehetett. Elmondható, hogy 24 óra leforgása alatt a mintegy négyezer utast kétszer is át kellett szállítani. (A Baltic vitte aztán biztonságos kikötőbe a két összeütközött hajó utasait.)

Mentőhajó
A Baltic
Fotó:  Wikipédia

Időközben több tucatnyi hajó érkezett a helyszínre. Ezek között olyan teherhajók is voltak, amelyek 300 mérföldet tettek meg, hogy segítsenek. A súlyosan sérült Republicot megpróbálták egy kikötőbe vagy legalább egy zátonyra vontatni. Több mint 9 óráig tartott a próbálkozás, de egy áramlat szembe haladt a vontatóhajókkal, így lényegében semmit sem haladtak. Végül a Republic annyira megtelt vízzel, hogy feladták a mentést és hagyták, hogy elsüllyedjen. Ekkor már csak két személy – Sealby kapitány és Williams másodtiszt – tartózkodott az utolsó pillanatig a süllyedő hajón, majd amikor már a víz alá merült, egy-egy úszó ládába kapaszkodva igyekeztek a víz felett maradni. Szerencsére a tenger nyugodt volt és végül vagy húsz perces keresés után megtalálták őket.

Az eseményről szóló beszámolójában az egyik lap így minősítette a történteket:

Ez volt a tenger egyik legnagyobb majdnem-tragédiájának méltó lezárása. És valóban tragédia lett volna, ha nincs a rádió és egy olyan operátor, aki kezdeményező, ügyes és bátor volt, és 48 órán át kitartott a posztján, evés és alvás nélkül.”

Jack Binns a Republicon három évig szolgált. 1912-ben a Titanicon is szolgálhatott volna, de közben meggondolta magát és inkább a szárazföldet választotta. Később – már az első világháború alatt – leendő pilótákat oktatott, és megtanította őket a rádiózásra és a kódolásra is.

Nagy szenzáció volt
Jack Binns képe az esetről beszámoló lap tudósításában
Fotó:  Wikipédia
A Republic fedélzetéről küldött rádiós üzenet volt az első olyan művelet, amelynek nagyon sok ember köszönhette a megmenekülését és egyúttal meggyőzte az illetékeseket, hogy a tengerjáró hajókon nélkülözhetetlenek a vezeték nélküli adó-vevő berendezések, hiszen sokféle kommunikációs feladatot képesek ellátni. Ez a sikeres mentés azonban kissé elbizakodottá is tette a hajózási társaságokat, ami tulajdonképpen a Titanic tragédiájához vezetett.

A Republic, bár elnyelték a hullámok, emléke nem merült teljesen feledésbe. Már a katasztrófát követően felröppentek olyan hírek, hogy nemcsak tehetős utasokat vitt volna Európába, hanem mesés értékű kincset is: 15 tonna aranyrudat, aranypénzeket az USA haditengerészetének Nagy Fehér Flottája számára, amely három szakaszban 1907. december 16-a és 1909. február 22-e között körbe hajózta a Földet.

Ez nyilván egyfajta „erőfitogtatás” volt, de az eredetileg négy hajóból álló flotta tesztelése is, hiszen menet közben több hajót is le kellett cserélni vagy ki kellett javítani. Közben a tengerészeket is gyakorlatoztatták, de figyelemmel kísérték a parancsnokok és a tisztek felkészültségét is. Mindez sok pénzbe került, ezért könnyen hihetővé vált az arannyal kapcsolatos mendemonda. És ha már korábban szóba került a sok áldozatot követelő messinai földrengés, elmondanám, hogy a Szuezi-csatornán áthaladó flotta négy hajóját – a természeti csapás hírére – azonnal a helyszínre vezényelték. Az Illionis legénysége volt az, amely megtalálta az amerikai konzul és felesége holttestét a romok alatt.

Mások szerint ennek a drága rakománynak egy részét azok a pénzadományok képezték, amelyeket a földrengést túlélt, de nincstelenné vált emberek megsegítésére szántak. Aligha meglepő, hogy az efféle szóbeszédek izgalomba hozták a kincsvadászokat is. Természetesen a Republic értékesnek mondott rakományát is igyekeztek felkutatni. A roncsokat azonban csak 1981-ben találta meg egy Martin Bayerle nevű fanatikus, aki egy csapattal átvizsgálta a maradványokat.

Peches ember
Martin Bayerle
Fotó:  Facebook

 

Nagy bánatára a kincsek nem kerültek elő, viszont rátaláltak arra a rekeszre, ahol sok borospalackot tároltak. Később néhány évet börtönben is ült, mivel 1991-ben féltékenységből lelőtte felesége szeretőjét. Szabadulása után ismét a kincs felkutatása lett az életcélja, sőt a 2010-es években egy bírósági döntés értelmében őt illeti meg a Republic feltételezett drága rakományának tulajdonjoga. Bayerle ma már túl van a hetvenen, de továbbra sem adja fel, igazolva az ismert mondást, hogy a remény hal meg utoljára.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.