2021. január 27., 14:47

Egy paraziták elleni szer lehet hatékony a koronavírus ellen? Külföldön már alkalmazzák, nálunk ma kapta meg az engedélyt!

A koronavírus-fertőzés szövődményeinek kezelésére alkalmas Ivermektint hamarosan már a gyógyszertárakban is lehet kapni, természetesen csak orvosi receptre. Az aneszteziológusok szerint nem kell tartani a gyógyszer mellékhatásaitól, csak megfelelően kell alkalmazni.

gyógyszertár
Fotó: TASR

Az egészségyügyi miniszter, Marek Krajčí (OĽaNO) elmondta, az aneszteziológusok jóváhagyták ezt a gyógyszert.

Az eredetileg tehát paraziták ellen használatos gyógyszert legálisan be lehet szerezni majd Szlovákiában.

A gyógyszer használatát és a gyógyszertárakban való árusítását az egészségügyi minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová is megerősítette.

Az Ivermektint Szlovákiában ezidáig csak állatoknál használták, lovaknak vagy szarvasmarháknak adták be. Németországban már embereken is alkalmazzák ezt a gyógyszert, ezért Marek Krajčí is azt mondta,

a gyógyszert hamarosan a szlovák gyógyszertárakban is engedélyezhetik, de ezt csak is az orvos írhatja fel.

A gyógyszert eddig "feketén" használták a szlovák kórházakban,

azoknál a betegeknél, akiknek a koronavírus-fertőzés súlyosabb lefolyású volt, és akiket lélegeztetőgépre kellett kötni.

Pavol Jarčuška infektológus nincs a gyógyszer forgalmazása ellen,

azonban szerinte nem indokolt a körülötte való nagy eufória.

Érdekesség, hogy Szlovákia azok közé az Európai Uniós országok közé tartozik, ahol ezt a gyógyszert még nem regisztrálták. Jarčuška szerint ez azért volt így, mert Szlovákiában nincsenek annyira elterjedve a parazitabetegségek, mint más országokban, ezért nem volt indokolt a gyógyszer használata.

Külföldön könnyebb a gyógyszerhez hozzáférni, de egyáltalán nem olcsó. Ausztriában például egy csomag 60 euróba kerül. Az engedélyezés után legalább egy hét is eltelhet, míg az első készlet megérkezik az országba. A mai napon azonban jóváhagyta az Ivermektin alkalmazását a koronavírus-fertőzés gyógyítására az egészségügyi minisztérium. A gyógyszer terápiás alkalmazását egyelőre fél évre engedélyezték Szlovákiában. A gyógyszer nemcsak a kórházakban lesz hozzáférhető, hanem a gyógyszertárakban is kapható lesz receptre - tájékoztatta szerdán a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.