2023. április 13., 18:18

Egy nappal később indul a JUICE-szonda a Jupiter felé

Az eredeti tervek szerint csütörtökön (2023. április 13-án) kellett volna indítani a Francia Guyanában található Kourou űrközpontból a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter felé a JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) elnevezésű szondát, amely az Európai Űrügynökség (ESA) égisze alatt készült nemzetközi összefogással.

Még összehajtogatva
A JUICE Kourouban
Fotó: ESA

Az Ariane 5 hordozó rakéta rajtját azonban a rossz időjárás miatt egy nappal elhalasztották és előreláthatóan pénteken indul útjára a szonda, amely a tervek szerint 2031-ben érkezik a Jupiter közelébe.

A misszió célja annak a három Jupiter-holdnak  - Europa, Ganymedes, Callisto - a vizsgálata lesz, amelyeken folyékony víz is található a vastag jégtakaró alatt és ez reményt ad arra is, hogy ezeken a holdakon az életnek valamilyen formája is kialakulhatott.

A Jupiter hatalmas gravitációs ereje olyan árapály-jelenségeket generál, amelyek révén még tektonikus folyamatok is beindulhatnak a kísérőin, tehát a víz és a tűz együtthatásával akár szerves molekulák és élő szervezetek is keletkezhetnek rajtuk.

A szondán különböző mérőeszközök, berendezések lesznek, ezeket amerikai, svéd, francia, olasz cégek irányításával készítették el, de jelentősen hozzájárultak a fejlesztéshez magyar, cseh és szlovák kutatók is. A szonda végső tesztelését történetesen Hollandiában végezték, majd Franciaországba vitték és onnan került aztán Dél-Amerikába, Francia-Guyanába.

A mérnököknek különböző feltételezett nehézséget is szimulálniuk kellett, mivel a berendezések szélsőséges hőmérsékletingadozásoknak lesznek kitéve. A világűrben dermesztő hideg van, a Jupiter térségében viszont  bizonyos helyezetekben akár 150-200 fokkal is megemelkedhet a hőmérséklet, de ez aztán ingadozhat.

A szonda tömege üzemanyag nélkül 2045 kg, üzemanyaggal feltöltve 5 963 kg. Induláskor összehajtott állapotban lesz és méretei 4,09 × 2,86 × 4,35 méter. Az űrben aztán kinyílik, hogy a napelemek működhessenek, ekkor méretei 16,8 × 27,1 × 13,7 méterre "nőnek".

A szonda fő energiaforrása 10 napelem lesz, egy-egy elem mérete 2,5 × 3,5 méter. Öt akkumulátort is elhelyeztek a fedélzeten, ebben tárolják majd az elektromos energiát arra az időre, amikor a szonda  a Jupiter árnyékába kerül.

A szondán egy nagyteljesítményű antennát is elhelyeztek, amely napi 2 TB adatot lesz képes továbbítani a földi irányítóközpontba.

A JUICE szonda nyolc év múlva közelíti meg a Juptert és számos bonyolult manővert is végre kell hajtania,hogy pályára állhasson. Közvetlenül is elindítható lehetne, de akkor jóval több üzemanyaggal kellene felszerelni, ami megdrágítaná a missziót, ehelyett a gravitációs manőverek "technikáját" alkalmazva igyekeznek célba érni. Ezúttal először egy ellipszis pályán körberepüli a Napot - előtte még 2025-ben megközelíti a Vénuszt -, majd ismét a Föld és a Hold közelébe ér és így folytatja útját a Marshoz, amelyet megkerül, ismét visszatér a Föld közelébe (2029. január 18-án végrehajtja az utolsó gravitációs manőverét) és két év múlva végre a Jupiter rendszerébe érkezik.

Spórolnak az üzemanyaggal
A JUICE szonda elég kacsaringós úton jut el a Jupiterig - a képen az egyes fázisok
Fotó:  ESA

Itt még nem kezd azonnal megfigyelésekbe, mert újabb manőverekre lesz szükség sebességének fokozatos csökkentésére, ezután többször is megkerüli a Ganymedest és a másik két Jupiter-holdat. A Ganymedes felett kb. 5000 km-es magasságban fog keringeni, majd fokozatosan alább süllyed és végül, miután összes energiáját elhasználja, becsapódik a Naprendszer legnagyobb holdjába.

Galilei-holdak
A négy legnagyobb Jupiter-hold közül a Ganymedes, az Európa és a Callisto lesz a vizsgálat tárgya
Fotó:  Facebook
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.