2022. július 8., 15:54

Egy napos kiruccanás – de hova?

Szlovákia lakosságának 40 százaléka idén nem tervez nyaralást. Felmentek az árak, sokan inkább megspórolják az üdülésre valót, mert ki tudja, milyen idők jönnek ősszel és télen. Van, akiknél pedig egyszerűen nem fér bele a családi büdzsébe a pluszkiadás. Borítékolható, hogy nagyon sokan azért legalább egy-két nap kirándulást, fürdőlátogatást beiktatnak, elvégre hosszú a nyár, és a gyermekeknek is kellenek az élmények. De itt sem árt a tervezés!

strand
Fotó: TASR

A legolcsóbb felüdülési forma, ha az ember kibiciklizik a legközelebbi vízpartra és ott piknikezik. Ha szép tiszta a víz, megmártózik párszor, gyönyörködik a természetben. Ez mind ingyen van.

Az otthon elkészített szendvics, gyümölcs és itóka kitarthat akár egész napra is.

Az már több pénzbe kerül, ha családostul ül autóba az ember, és felkeresi a legközelebbi strandfürdőt. A belépőjegyek ára a legtöbb helyen drágult. Habár a családi belépők valamivel olcsóbbak, mintha egyenként vennénk meg a jegyeket.

A dunaszerdahelyi termálfürdőben főszezonban, vagyis nyáron 13,50-ért lehet élvezni a létesítmény nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket. Az év többi részében pedig 12 euróért. A nyugdíjasok, az egészségkárosultak, a diákok és a 3-14 éves korosztály főszezonban 12 euróért válthatnak belépőt.

A családi belépő 2 felnőtt és 2, 14 év alatti gyermek részére főszezonban 39 euró.

Ugyanez, vagyis a családi belépő a nagymegyeri fürdőben már 44,90 euró. Itt 15,90 euróba kerül egy egész napos felnőtt belépő, a kedvezményes árú pedig 12,90-be. Mindkét fürdő kínál csoportos és 3 órás belépőket is. Ez utóbbiak ára nem sokkal alacsonyabb a napi belépőnél, bizonyára arra szeretnék ösztönözni a vendégeket, hogy minél több időt, egész napokat töltsenek a fürdőkben.

Nagymegyeren és Dunaszerdahelyen is komoly kedvezményt kapnak a helybéli lakosok.

Az egyes attrakciókért persze külön kell fizetni, akárcsak a parkolásért. A nagymegyeri fürdőben 4 euró/nap a parkolási díj, a dunaszerdahelyiben pedig 2 euró.

Aki egész napra megy, az előbb utóbb megszomjazik, megéhezik, és ha nem vitt magával elemózsiát, akkor valamelyik büfé vagy étterem felé veszi az irányt. Ezekben pedig, információink szerint, ugyancsak meglódultak az árak.

Minden egybevetve elmondhatjuk, hogy nagyjából 100 euróba kerül a család számára az egynapos kiruccanás valamelyik közeli fürdőbe. Hogy ez kevés-e, vagy sok, annak eldöntését, Olvasóinkra hagyjuk.

Magyarországon olcsóbb

A szlovák-magyar határ közelében élők előszeretettel használják ki a magyarországi strandfürdőket pihenés céljából. S úgy tűnik, pénztárcakímélőbb is.

Egy pozsonyi olvasónk szerint nagyjából 20-25 ezer forintból megúszták a mosonmagyaróvári fürdőben eltöltött napjukat.

Férje nyugdíjasjegyet váltott 3600 forintért, ő felnőttjegyet vett 4200 forintért, az iskolába készülő kisunoka pedig 3300 forintért pancsolhatott. Összesen tehát 11 100 forintot fizettek a kasszánál, ami 410 forintos árfolyammal számolva, nagyjából 27 eurót tett ki. A vendéglátásért már ott is többet fizettek, mint eddig, de összességében elégedettek voltak.

Más a helyzet viszont, ha valaki Szlovákia északi régióiba utazva akarja élvezni például a fürdőzés lehetőségét, ha esetleg megunná a hosszú hegyi túrákat és megfáradt teste egy kis kényeztetésre vágyna.

A Tatralandiában az árak jócskán meghaladják a dél-szlovákiai fürdőkét. A napi felnőttjegyet érdemes inkább online elővételben megvásárolni, mert akkor 27-29 euró, a pénztárban viszont már 34. Amin spórolni lehet, az az elővételben online vásárolt 2 napos jegy, ami így a vétel napjától függően 37-39 euró. A főbb attrakciókért meglehetősen boros árat kérnek. Egy biztos: 100 euróval nem is érdemes elindulni családostul ebbe az akvaparkba. Abból még a belépőkre sem futná…

Mini közvélemény-kutatásunkból, amit ismerőseink körében végeztünk, kiderül, akik nem utaznak el nyaralni, azok is tervezik, hogy legalább 1-1 napot valahol, az otthonuktól egy kicsit távolabb töltenek.

Vannak, akik olyan vízpartra készülnek, ahol nincs belépődíj. Mások állatkertbe, múzeumba szeretnék elvinni csemetéiket. Akadnak olyanok is, akik családi sátorozásban, vagy egy-két napos kerékpártúrában gondolkodnak, ha engedi az időjárás. Arra szinte valamennyien fel vannak készülve, hogy mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk, ha beülnek egy étterembe, vagy szomjukat sörrel, kofolával kívánják oltani.  

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.