2019. augusztus 6., 16:07

Egy mama szoptatási tapasztalatai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Ebből az alkalomból megkérdeztünk egy felvidéki kismamát, aki ma Budapesten él,  ott is szült, milyen tapasztalatokat szervett első gyermekének születésekor az anyatejes táplálással kapcsolatosan, hiszen nem volt könnyű dolga.

szoptatas.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Google.hu

– Úgy kerültem a Honvéd Kórház szülészeti osztályára 20 hónappal  ezelőtt, hogy csak  minimális információm volt a szoptatásról. Szerencsére  egy igazi szoptatásbarát kórházba kerültem, ahol kizárólag anyatejjel táplálhattam a gyerekemet, és az volt a feladatom, hogy elérjem: a gyerek már az első napokban mérhető mennyiségű anyatejet fogyasszon. A gyerekek szülés után általában mintegy 10 százalékot veszítenek  a születési súlyukból, ezt max.2 hét alatt kell visszahízniuk. Kislányom az első hónap végén váratlanul véres székletet produkált, amelytől természetesen nagyon megijedtem. Mint kiderült, allergiás lett a tejfehérjére. Ez nem egyenlő a laktózérzékenységgel! A  gyerekek esetében  állítólag viszonylag  gyakran előfordulő betegségről van szó,  kísérőjele még az ekcéma. A babának ilyenkor nagyon gyenge a bélrendszere, és a tej hatására begyullad a bél nyálkahártyája. A mama ilyenkor két lehetőség közül választhat: vagy leáll a szoptatással, vagy nagyon gondosan étkezik, egy csepp tejet tartlamazó élelmiszert sem fogyaszthat el. Természetesen minden édesanya a gyereke érdekeit helyezi előtérbe, így az én életemben is elkezdődött egy elég nehéz időszak. A megszokott ételeimnek jó részéről le kellett mondanom. Korábban nem is tudtam, hogy még a felvágottak is tartalmazhatnak tejet! Rászoktam a növényi tejekre, pl. a vaníliás szójatejre, csakhogy ezek a termékek még Pesten sem vásárolhatóak meg bárhol, az áruk meg többszöröse az általában használt élelmiszereknek. Hála Istennek a legtöbb baba kinővi ezt az allergiát, így az én kislányom is, aki már másféléves kortól  gond nélkül fogyaszt joghurtot és sajtot, de a tehéntej használatára még várnunk kell. Azt a gyerekeknek egyébként is csak jóval később ajánlják fogyasztásra a szakemberek. Hogy honnan tudható, mikor múlik el az  allergia?  Erről visszaterheléssel  tájékozódhatunk.  Nálunk ez a teszt 18 hónapos korában lett végre negatív. Egyébként olyan embert  is ismerek, aki felnőttként vált érzékennyé a tejfehérjére.

Fotó:  Google.hu

Mégegy fontos dolgot tanultam Budapesten, s ebben szerepet játszott egy zárt Facebook csoport, a  Szoptatási tanácsadás - kérdezz-felelek című, ahol rengeteg jó tanácsot olvashattam. Ennek az oldalnak a kiemelt válaszadói csak  a témában járatos, valamilyen szinten képzett szakemberek lehetnek, ugyanakkor a mamák is megoszthatják egymással tapasztalataikat. Nos, ők is az igény szerinti szoptatás hívei. Ez azt jelenti: nem órákban gondolkodunk az etetéskor, az időpontot a gyerek határozza meg. Ehhez viszont az is kell, hogy ne kapjon cumit, cumisüveget. Azt is illik tudni, hogy az anyatej reggel jóval vizesebb, míg este sűrűbb, táplálóbb. Nyáron a szoptatott gyereknek nincs szüksége vízpótlásra, ez irányú igényét a kevésbé sűrű anyatej maximálisan kielégíti.

–Mi van akkor, ha valaki nem tud szoptatni?

– Szinte minden anya képes a szoptatásra. Csak azok nem/ kb. 10 százalék/,  akik anatómiai elváltozás következtében kénytelenek erről lemondani.   

A szabály az, hogy a gyereknél egy éves koráig jó, ha a bevitt táplálék 2/3-a anyatej, míg kétéves korig már csak 1/3-a  kell hogy az legyen.

De 6 hónapig feltétlenül érdemes a gyereket anyatejjel táplálni, azon felül viszont minden hónap ajándéknak számít. Az én kislányom még ma is napi néhány alkalommal igényli az anyatejet. Minden gyereknél 3 és 6 hetes korában, illetve 3 és 6 hónapos korában bekövetkezik egy gyors növekedési hullám. Ilyenkor ijednek meg az édesanyák, hogy nincs elég tejük.  De olykor az orvosok is ludasak benne, akik a hasfájásra azt mondják az anyáknak, hogy  annak az anyatej az oka. A La leche liga /LLL/ szoptatási tanácsadásai szinte minden nyelven, így magyarul is olvashatóak a neten, ezt is jó szívvel ajánlom a kismamák figyelmébe.

 

szoptatas.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.