2020. április 8., 12:33

Egy különleges méh: egyszerre hím és nőstény

Elsőre hihetetlennek tűnő felfedezést tettek a Cornell Egyetem entomológusai, akik egy különleges méhet azonosítottak, amely a bal oldalán hím, a jobb oldalán pedig nőnemű. A ritka állapotot günandromorfiának nevezzük, bár ez a jelenség leginkább a lepkék vizsgálatában használatos.

Méhek kétneműsége
Fotó: Chelsey Ritner
Illusztráció

A günandromorfia annyit jelent, hogy az állatokon megfigyelhetőek mind a hímekre, mind a nőstényekre jellemző tulajdonságok.

Eddig leginkább a lepkéknél volt jól megfigyelhető jelenség ivari kétalakúságuk miatt, de a kutatók azonosították már többek között rákoknál és madaraknál, de akár tyúkoknál is.

Méheknél azonban most először bukkantak egy günandromorf egyedre a Közép- és Dél-Amerikában élő, őshonos fajnál, a Megalopta amoenae-nál a panamai Barro Colorado-sziget erdőjében.

Ahogy a kutatók rámutattak, egy günandromorf élőlény mutathat kétoldali szimmetriát, azaz lehet egy hím és egy nőstény oldala, vagy lehet mozaikos, ebben az esetben az ivarok nem különülnek el ilyen világosan.

Ez a különleges méh a bal oldalán fiziológiailag hím, kicsi állkapoccsal, hosszú csáppal és vékony hátsó lábakkal, kevés tüskével. Az állat jobb oldalán inkább a nőstényre jellemző jegyeket hordoz: rövidebb a csápja, miközben vastagabb és tüskésebb hátsó lába.

A günandromorfia jelensége betekintést nyújthat a speciális morfológiai tulajdonságok fejlődésébe"

– mutattak rá a kutatók a Journal of Hymenoptera Research tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban. 

Ez a méh az úgynevezett bilaterális günandromorfia jegyeit viseli, mert a nemi különbségei pontosan középen oszlanak meg.

A tudósok szerint a günandromorfia általában az embrionális fejlődés korai szakaszában alakul ki, amikor sejtosztódáskor bizonyos sejtekben a nemi kromoszómák nem a szokásos módon válnak szét. Ennek eredményeként az állat egyes sejtjeiből a hímekre, másokból a nőstényekre jellemző szövetek alakulnak ki.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.