cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 25., 13:18

Egy kellemetlen vendég a természetben

Ľubomíra Vidlička, a Szlovák Tudományos Akadémia Állattani Intézetének munkatársa a harlekinkatica (Harmonia axyridis) okozta veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Sok színváltozata van
Harlekinkatica
Fotó: Wikipédia

Ezt a bogarat Közép-Európában 2008-ban figyelték meg először. A mi két- és hétpettyes katicáinkkal rokon faj őshazája Kelet-Ázsia és sok színváltozatban fordul elő.

Mint Vidlička elmondta, ez a rovar ma már Szlovákia egész területén megtalálható és elsősorban azért veszélyes, mert a mi katicáinkat kiszorítja természetes élőhelyükről, amelyek jobbára csak levéltetveket fogyasztanak, ellentétben a harlekinkaticákkal, amelyek nagyon agresszívek és nyár végén, ősszel az édes gyümölcsöket is előszeretettel megtámadják. Megfigyelték, hogy azokon a szőlőfürtökön, amelyeket előzőleg a darazsak is "meglátogattak" a harlekinkaticák komoly károkat okoznak. A harlekinkaticák behúzódnak a szőlőfürtökbe a szemek közé, és a szüretkor is a szőlőszemek között maradnak. A must préselésekor a katicák keserű testnedvei a mustba kerülve földimogyoróra, csípőspaprikára és spárgára emlékeztető íz- és illatanyagokkal rontják a must minőségét.

A harlekinkaticák a fiatal hajtásokat is megtámadják, tehát a növenyekben is komoly károkat képesek okozni.

Ha tömegesen megjelennek a házak falán, olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek további egyedeket is odacsábítanak. Ilyenkor érdemes különböző vegyszerekkel vagy fizikai úton  megsemmisíteni őket.

Eredetileg a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az USA-ba, majd több nyugat-európai országba hurcolták be. Nemcsak falánk, de sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, ezért a harlekin ma már több gondot okoz, mint amennyi hasznot hajt. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.