2020. november 25., 11:39

Egy felmérés szerint minden ötödik nő ki van téve szexuális zaklatásnak Szlovákiában

Szlovákiában minden ötödik nő tapasztalt már erőszakot a volt, illetve jelenlegi párjától. A nők hét százaléka élt át fizikai erőszakot, és három százalékuk volt kitéve szexuális erőszaknak a partnerük által.

szexuális zaklatás
Fotó: Facebook
Illusztrációs felvétel

Szlovákiában a nők csaknem 4,9%-a élt át szexuális erőszakot, amely körülbelül 100 000 nőt jelent. 

Erről a Munka és Családkutató Intézet (IVPR) a nőkkel szembeni erőszak megelőzésének koordinációs és módszertani központja (KMC) tájékoztatott, amely részt vesz az ENSZ Orange the world! - Színezzük narancssárgára a világot című kampányában.

A KMC szerint a nők  88%-a ismerte az erőszakolóját. Leggyakrabban ez a korábbi, illetve jelenlegi partnerük volt (38%), az esetek 10%-aban pedig a közeli ismerősük.

Az ismeretlen erőszakolók aránya nagyjából ugyanolyan mint a munkahelyeken elkövetett erőszakolások száma – felettesek, kollégák, ez nagyjából 12%.

A megerőszakolt nők 15 %-a fordult rendőrséghez, 13 %-uk pedig pszichológiai segítséget keresett fel.

Barbora Burajová, a KMC vezetője az ENSZ idei felhívásával kapcsolatosan elmondta, annak ellenére, hogy minden ötödik nő volt kitéve erőszaknak, csak minden hetedik nő ismer a környezetében olyat, akit valamilyen formában szexuális bántalmazás ért.

Burajová szerint a az erőszakról való csekély információ kiszolgáltatottá teszi a nőket és ez miatt kevesen kérnek segítséget.

Burajová elmondta,  ha megvizsgáljuk az erőszak okaival és következményeivel kapcsolatos tényeket, akkor jobban megértjük az érintett nőket és azt, hogy miként tudják vagy kell kezelniük helyzetüket.

Az ENSZ kampányának a célja, hogy a nyilvánosságnak, valamint az egyes köztisztviselőknek, illetve állami vezetőknek bemutassa, mennyire fontos ez a téma. Ezért teret adna egy olyanfajta beszélgetésnek, amely

tabuk és mindenféle mítoszok nélkül mutatná be, mennyire vannak kiszolgáltatva a nők a szexuális zaklatásnak.

Az ENSZ kampányának a fő szlogenje: „ pénzügyi támogatás, reagálás, megelőzés”.

A narancssárga szín a nők és a lányok erősebb jövőjét jelképezi,  erőszak nélkül. Az ENSZ globális kampányának színévé választotta, amely rámutat, hogy

a nők és lányok elleni erőszak az emberi jogok megsértésének egyik legelterjedtebb esete, és nők millióinak szabadságát, biztonságát és méltóságát fenyegeti.

A kampány az egész világon november 25-től egészen december 10-ig tart.

November 25-a nők elleni erőszak nemzetközi világnapja, december 10-e pedig az emberi jogok világnapja. A kampány része, hogy ezalatt az időszak alatt az egyes civil szervezetek, állami intézmények, kulturális szervezetek, illetve a politikai és közéleti személyiségek egyértelműen elutasítják a nők ellen elkövetett szexuális visszaéléseket, zaklatásokat.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.