2019. november 9., 17:55

Egy családi ház áráért kelhet el Napóleon csizmája

A 40-es méretű lábbelit Henri Gatien Bertrand francia tábornok, Napóleon hű társa adta Carlo Marochetti szobrásznak.

201706181318030.Palacio-de-versalles-cuadro-la-batalla-de-waterloo-napoleon.jpg
Médialapozó

Akár a 80 ezer euró leütési árat is elérheti egy november végi párizsi aukción I. Napóleon francia császár csizmája, amelyet száműzetésben töltött évei alatt viselt Szent Ilona szigetén.

A fekete csizma várhatóan 50 ezer és 80 ezer euró közötti áron fog gazdát cserélni november 29-én a párizsi Hotel Drouot aukciósházban.

Napóleon hatalmas cipőgyűjteménnyel rendelkezett: lábbelijeit a párizsi Montmartre egyik cipőkészítőjétől vásárolta.

Az árverésre kerülő csizmát Marochetti fia ajándékozta Paul Le Roux francia politikusnak III. Napóleon idején. A Binoche & Giquello aukciósház szerint a lábbeli azóta Le Roux családjának tulajdonában volt.

Az aukcióra bocsátott lábbeli
Fotó: RFI
Az aukcióra bocsátott lábbeli

Az 1815-ös waterlooi csatában elszenvedett vereséget követően Napóleont az Atlanti-óceánon fekvő Szent Ilona szigetére deportálták, ahová Bertrand is vele tartott. Napóleon 1821. március 5-én halt meg, tábornoka pedig visszatért Franciaországba.

A történelem egyik legnagyobb hadvezére, a polgári Franciaország megteremtője halálának okán máig vitatkoznak: számos összeesküvés-elmélet van forgalomban, a legnépszerűbb szerint megmérgezték, de valószínűbb, hogy gyomorrák végzett vele.

201706181318030.Palacio-de-versalles-cuadro-la-batalla-de-waterloo-napoleon.jpg
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék