2020. december 15., 11:32

Egy 76 éve készült fénykép alapján találta meg a falusiakat

Egy amerikai veteránnak sikerült megtalálnia azt a három testvért, akikkel együtt szerepelt egy fotón, amely a második világháború idején, 1944-ben készült egy észak-olaszországi kis faluban.

 Martin Adler a gyerekekkel
Fotó: Archívum
Martin Adler a régi felvételen

A 96 éves, magyar származású amerikai veterán, Martin Adler az olasz fronton harcolt a második világháborúban. Évek óta látni szerette volna azt a három testvért, akikkel együtt szerepelt a fotón, amely az Appenninekben, egy kis faluban készült annak idején. A kutatást azonban megnehezítette, hogy nem emlékezett a falu nevére.

Egy újságíró, Matteo Incerti volt a segítségére, aki az interneten tette közzé a fekete-fehér felvételt, melyen a három kisgyermek és mögöttük Adler mosolyog a kamerába. A testvérek, Bruno, Mafalda és Guiliana Naldi, akik ma 83, 81 és 79 évesek, ez alapján jelentkeztek.

A találkozó a pandémia miatt egyelőre csak videohívás révén jöhetett létre, a Bologna közelében élő testvérek a napokban vették fel a kapcsolatot az egykori katonával, aki Floridából jelentkezett be - számoltak be róla olasz hírportálok.

Adler felidézte, hogy húszévesen harcolt Olaszországban a 85. gyalogos hadosztállyal. Egy bajtársával bújkáló német katonákat kerestek egy faluban az Appenninekben. Az egyik házban egy kosárból furcsa zajokat hallottak, és már lőni akartak, amikor megjelent egy nő és azt kiabálta, hogy "gyerekek, gyerekek".

Három imádnivaló gyerek rejtőzött a kosárban, egy fiú és két lány. Szerencsére nem lőttünk, sohasem bocsátottam volna meg magamnak"

- emlékezett Adler.

Megkérte a nőt, hogy engedje lefotózni a gyerekeket. Az anya beleegyezett, de előbb átöltöztette a kicsiket, hogy jobb ruhában legynek. "Szép pillantat volt a háború poklában" - mesélte a veterán, akinek zsidó szülei az első világháború után vándoroltak ki Magyarországról.

Adler 1944 novemberében megsebesült és egy nápolyi kórházba szállították. 1945 tavaszán tért vissza Amerikába. Karácsonyi kívánsága volt, hogy szeretné megtalálni a fényképen szereplő egykori gyerekeket.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.