2021. december 17., 20:13

Égési sérülések? Másnaposság? Házipatika az ünnepekre

Milyen gyógynövényeket érdemes otthon tartanunk az ünnepek alatt?

ünnep
Fotó: Pixabay

Bejgli az asztalon, pislákoló fények, fahéj és süteményillat a levegőben – a legtöbbünk számára ilyen az ideális karácsony, addig azonban el is kell jutni, és az ajándékvásárláson, faállításon és sütés-főzésen át vezető út olykor rögös is lehet.

Vágások

Mindegy, hogy mekkora családra főzünk, az ünnepi menünek tökéletesnek kell lennie, a legtöbben ezért bármilyen áldozatot hajlandóak vagyunk hozni, legyen szó hajnali kelésről, egész napos konyhában álldogálásról vagy akár a tizedik fajta süti elkészítéséről. Ilyenkor persze gyakrabban fordulnak elő balesetek, ezért érdemes lehet bekészíteni pár természetes szert arra az esetre, ha megégetjük magunkat, vagy esetleg megszalad a kés.

A hólyagos égési sérülésekre a szakértő szerint gyógyír a kőrisbogár (cantharis vesicatoria) alapú homeopátiás szer. A kerti szarkaláb (staphysagria) alapanyag pedig a késsel vágott sebek szép gyógyulását segíti.

A legjobb szerek másnaposságra

Ha sikerrel elkészült a menü és a bókokat is bezsebeltük, akkor felszabadultan hátra dőlhetünk és átadhatjuk magunkat az élvezeteknek. Persze fontos a mértékletesség ilyenkor is: a túlevésnél ugyanis csak az a rosszabb, ha túlságosan felöntöttünk a garatra.

Az alapszabály persze, ha mégsem voltunk mértéktartóak, a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés, de emellett a farkasmaszlag magjából (nux vomica) készült homeopátiás szer is sokat segíthet:

javíthat ugyanis az ébredés utáni rossz közérzeten, megszüntetheti a mozgás okozta kellemetlen érzéseket, sőt, még fel is pörget, hogy újult erővel folytatódhasson az ünneplés.

Égési sérülések

Nem csak a konyha tartogathat veszélyeket karácsonykor, hanem bizony a nappali is, hiszen a karácsonyfa talpba faragása vagy az égősor beüzemelése is rossz véget érhet, ha nem figyelünk.

Gyertya vagy csillagszóró okozta kisebb égések esetén érdemes a sérült felületet azonnal hideg, folyó víz alá kell tartani, mivel a felforrósodott szövetet ameddig csak lehet, hűteni kell. Ezután pedig érdemes a foszforból, készült homeopátiás szert alkalmazni, ami csökkentheti az égő érzést.

Jeges balesetek
A fagyok beköszöntével a jégen való elcsúszás is gyakran okoz gondot. A balesetek tárháza széles: az egyszerű rándulástól kezdve a ficamon át egészen a törésig, ezért érdemes megfontoltan közlekedni a hidegben.

Minden súlyosnak tűnő sérülés után fontos megvizsgáltatni magunkat, a segítség megérkezéséig pedig rögzítsük a sérült végtagot, hogy ne mozduljon el. Homeopátiás elsősegélyként kívülről a hegyi árnika (arnica montana) géllel, belülről pedig árnika alapanyagú homeopátiás szer formájában támogassuk a gyógyulást, csökkentsük a fájdalmat, a bevérzést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.