lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. március 2., 18:43

Drónosok figyelmébe!: A drónok használata korlátozott a katonai repterek közelében

A katonai repülőterek közelében korlátozások vonatkoznak a drónok használatára - hívja fel a figyelmet a Mám dron (Van drónom) egyesület.

drón, pilóta nélküli repülőgép
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Azokat a repüléseket, amelyek a repülőtéri vonatkozási ponthoz (Aerodrome Reference Point - ARP) képest 5,6 kilométeres távolságon belül, 30 méteres talajszint feletti magasság (Above Ground Level - AGL) felett hajtanak végre, egyeztetni kell a repülőtér irányítótornyával (TWR).

Amennyiben a repülést katonai reptér közelében hajtaná végre pilóta nélküli repülőgéppel, az erre vonatkozó kérelmét legalább 24 órával a repülés előtt kell emailben benyújtania az érintett irányítótoronynak; a tervezett repülés előtt 15 perccel telefonon is engedélyt kell kérni, majd a repülés végét is telefonon kell jeleznie - tájékoztatott a Van drónom egyesület.

Ezen előírás a szliácsi, a malackai és a eperjesi katonai repterekre vonatkozik.

A fegyveres erőkre vonatkozó legutolsó törvénymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy a repülő objektumot észlelő katona annak tevékenységét technikai eszközzel, vagy akár fegyverrel is megakadályozza.

A kényszerítő eszköz alkalmazásától akkor lehet eltekinteni, ha a pilóta nélküli repülőgép tevékenységének megszakítása az életet, vagy az egészséget veszélyeztetné.

Azon katonai objektumok esetében, amelyekre fényképezési tilalom vonatkozik, pilóta nélküli gépet tilos 120 méteres magasságig, vagy az érintett légtér védelmére meghatározott magasság felső határáig használni. A 120 méteres magassági tilalom a katonai konvojokra és szállítmányokra is vonatkozik. A tilalom alóli kivételt a védelmi minisztérium engedélyezheti.

Az esetleges kihágásért 500 eurós büntetést is kiszabhatnak - figyelmeztet az egyesület.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.