2021. május 21., 08:28

Drobát vakcinaellenesek csoportja támadta le, mert a védőoltást propagálja

Juraj Droba, Pozsony megyefőnöke közösségi oldalán informált arról, hogy szombattól már automatikusan kétnyelvű (angol-szlovák) oltási igazolást kapnak a lakosok az oltóközpontokban. Bejegyzése azonban nem várt reakciót generált, ugyanis oltásellenesek egy csoportja támadt neki, akiket zavar, hogy a megyefőnök a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet.

droba-juraj
Fotó: Juraj Droba Facebook

Juraj Droba, Pozsony megyefőnöke rengeteg energiát fektetett bele abba, hogy a helyieket a koronavírus elleni védőoltásra buzdítsa. Minden alkalommal felhívja a figyelmet a védőoltás fontosságára és igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél több lakos legyen beoltva Pozsony megyében.

Újabban parázs vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a szlovák beoltottságot igazoló nyomtatványokat nem fogadják el külföldön, mivel nem egységes a formájuk és csak szlovák nyelven adják ki őket. A kormány ezért igyekezett ezt a problémát orvosolni és olyan egységes oltási igazolást kiadni, amelyet nemzetközileg is elfogadnak.

Juraj Droba közösségi oldalán tett említést arról, jómaga is hosszabb ideje arra figyelmeztetett a kormánnyal folyatott tárgyalások során, hogy az egységes oltási igazolások kiadása abszolút prioritás kell legyen.

Pozsony megye ideiglenesen úgy oldotta meg a helyzetet, hogy múlt héttől az oltási igazolásokhoz QR-kódot is csatolnak, amelyen az információk angol nyelven vannak. A pecséttel és az orvos aláírásával együtt így átmenetileg helyettesíti a nemzetközi oltási igazolást.

Juraj Droba ennek kapcsán arról a jó hírről számolt be közöségi oldalán, hogy az említett probléma hamarosan megoldódik, mivel szombattól már mindenki automatikusan kétnyelvű (angol-szlovák) oltási igazolást kap majd a megyei oltóközpontokban, amelyet nemzetközileg is elismernek a hatóságok.

Bejegyzése azonban nem várt fordulatot vett, ugyanis agresszív vakcinaellenes csoport támadt rá, akik teljes mértékben elutasítják a koronavírus elleni védőoltást vagy annak bármiféle propagálását.

Voltak olyan oltásellenes kommentelők, akik csak röviden megjegyezték, hogy ellenzik a védőoltást, nem bíznak a vakcinákban és félnek tőlük.

Mások ellenben teljesen abszurd állításokkal hozakodtak elő, és a védőoltást újkori fasizmusnak nevezték. Nem hiányozhattak a megjegyzések azzal kapcsolatban sem, hogy a védőoltásokkal mikrochippeket ültetnek majd az emberekbe, és ezek segítségével fogják tudni megfigyelni őket.

Némely személyek aztán olyan merész állításokkal is előhozakodtak, hogy a spanyolnátha elleni védőoltás után is több mint 100 millió ember halt meg, a vakcinák ezért veszélyt jelentenek az emberiségre. Eközben a nátha ellen nem is létezett akkoriban védőoltás, mivel az elsőt csak 1938-ban fejlesztették ki. A vakcinaellenesek által belinkelt további álhírek különböző nemzetközi összeesküvéselméletekről szóltak, vagy éppen azt taglalták, hogy a koronavírus elleni védőoltás valójában méreg.

A helyzet odáig fajult, hogy Juraj Droba kénytelen volt durvábban reagálni:

De sok szétzilált egyén rajzott ki ide. Tényleg kérdezném, hol élünk? Csak reménykedem abban, hogy abból a sok vakcinaellenes személyből, akik itt megszólaltak, senki sem fog egyetlen felelőségteljes embert sem megfertőzni"

– írta.

A „szétzilált” szó hallatára a kommentelők még agresszívabbá váltak, Drobát gőgösnek nevezték, aki elvárja, hogy mindenki szót fogadjon neki. A vakcinaellenesek továbbá azzal védekeztek, hogy habár nincsenek beoltva, de ők is lehetnek felelőségteljesek.

Néhány óra múlva már annyi negatív komment halmozódott fel Juraj Droba bejegyzése alatt, hogy Pozsony megyefőnőke kénytelen volt az agresszív oltásellenes csoportot figyelmeztetni, hogy blokkolni fogja őket:

Nagyon sajnálom, hogy néhányan önök közül ellenzik a védőoltást, és nagyon agresszív kommenteket írnak. Az oltási igazolásokat a Dávid-csillag viseléséhez hasonlítani már túl megy minden határon. Durva hozzászólások és rasszista megnyilvánulások esetében kénytelen leszek blokkolni az illető kommentelőket. Támogatom a nyílt párbeszédet, de maradjunk egymással szemben illemtudóak és tartsuk tiszteletben mások véleményét. Az említett téma ugyanis különösen fontos az élet- és egészségvédelem szempontjából, tartsuk hát tiszteletben a dolog komolyságát

 – üzente Juraj Droba. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.