HIRDETÉS

Döntés nélkül ért véget a besztercebányai megyei ülés

hirek.sk 2018. január 27., 08:00
RIMASZOMBAT. A Besztercebánya Megyei Önkormányzat három frakciója közti nézeteltérések miatt a tervezettnél korábban ért véget a képviselő-testület január 26-ai első rendes ülése. Annak részleteiről Cziprusz Zoltán, a Magyar Közösség Pártja megyei képviselője tájékoztatta portálunkat.

A 49 tagú Besztercebánya Megyei Önkormányzatnak 3 frakciója van: 20 tagú a Ján Lunter megyefőnök fiát is magába foglaló Függetlenek Csoportja, 17 tagú az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és 5 tagú a Magyar Közösség Pártja (MKP) frakciója, valamint 7 képviselő egyik frakcióba sem tartozik. Szavazáskor az egyszerű többséghez tehát 25, a háromötödös többséghez pedig 30 szavazat kell.

Jogértelmezési vita miatt meghiúsult napirendi pontok

„Eredetileg 18 napirendi pontja lett volna a pénteki tanácskozásunknak, amelyek közül sajnálatos módon 4 fontos napirendi pontból végül 2 nem ment át, további 2-ről pedig mégsem tárgyalhattunk. Egy, a hivatal által kezdeményezett indítvány szerint ugyanis Ján Lunter független megyefőnök a költségvetés bizonyos tételeit illetően szabad kezet kapott volna azok testületi jóváhagyása nélküli átrendezésére, ám azt a képviselők többsége nem szavazta meg. Emellett az előző képviselő-testület által jóváhagyott 2018-as évi megyei költségvetés tervezett módosítására sem került sor azért, mert azt két előre le nem egyeztetett tétel utólagos költségvetésbe kerülése miatt szintén nem szavazta meg a képviselők javarésze“ – magyarázta a Hírek.sk-nak az MKP megyei képviselője.  

További két fontos napirendi pontként következett volna a megyei koalíció felállítása és az alelnökök személyének jóváhagyása, illetve a szakbizottságok összetételének véglegesítése – beleértve azok elnökeit is. „A javasló, vagyis a Függetlenek Csoportjának elnöke azonban az indítványát az ülésen váratlanul visszavonta. A lépése kapcsán egy jogértelmezési vita bontakozott ki, mert egyes vélemények szerint ezt a programpontot a hatályos tárgyalási rend értelmében még a napirendi pontok elfogadása előtt kellett volna visszavonnia, amire azonban nem került sor. Az élesedő vita miatt több képviselő tiltakozva távozott az ülésteremből, s mivel az önkormányzat határozatképtelenné vált, ezért az ülést félbe kellett szakítani“ – összegezte a történteket Cziprusz.

Mivel a beiktatott félórás szünet után páran visszatértek az ülésre, ezért az később folytatódhatott, de az említett visszavonás miatt már sem a megyei alelnökök, sem pedig a bizottsági elnökök személyéről nem határoztak. „Ráadásul a kialakult patthelyzetben az is megtörtént, hogy a vitába előzőleg bejelentkezett egyes képviselők (köztük Jozef Šimko) nem kaphattak szót. Emiatt is az általános vitában többen mindhárom frakciót arra kérték, hogy a jövőben az ilyen kellemetlen közjátékok megelőzése érdekében ne várják meg a vita elfajulását, hanem próbáljanak egymással békésen megegyezni“ – fogalmazott a képviselő.

Hozzáfűzte: a szakbizottságok felállásának hiányában például a zólyomi (Zvolen) idősek otthonának szánt 500 ezer eurós támogatásról sem szavazhattak. Ezt a napirendi pontot továbbiakkal együtt a legközelebbi, március elején esedékes megyei ülésre kellett halasztani, hacsak időközben nem iktatnak be egy rendkívüli tanácskozást.

Csúsz Péter elnöki megbízottként dolgozhatna Rimaszombatban

Simon Zsolt, a Most-Híd vegyespártból korábban távozott, jelenleg független parlamenti képviselő közösségi oldalán a városi lapban írtak alapján azt állította, hogy Besztercebánya (Banská Bystrica) megyében az MKP együttműködik a Smer-SD-vel, hiszen közös frakciót hoztak létre. Cziprusz Zoltán azonban cáfolta ezt a vádat – hangsúlyozta: az 5 MKP-s megyei képviselő nincs közös frakcióban a smeres képviselőkkel, hanem önálló megyei frakcióval rendelkezik, s  ugyanúgy támogatják Lunter megyeelnököt, mint a 20 fős Függetlenek Csoportja, illetve a 17 tagú Smer frakció.

Cziprusz Zoltán ugyanakkor elmondta, mivel az előzetes egyeztetések alapján az említett két népesebb (független és smeres) frakció adná a két megyei alelnököt, ezért a megyefőnök megígérte, hogy az MKP pedig egy fizetett elnöki megbízotti pozíciót kapna. A tisztséget betöltő személy, aki nem lehet megyei képviselő, meghatározott munkakörrel és kihelyezett irodával rendelkezne Rimaszombatban. Õ a déli, magyarlakta járások ügyeivel (például az Ipoly-hidak kérdéskörével, a határon átnyúló kapcsolatok fejlesztésével és egyebekkel) foglalkozna.

„Az 5 tagú MKP-s frakció egyhangúlag a megyei önkormányzatba be nem jutott Csúsz Péter losonci iskolaigazgatót bízná meg ezzel a feladatkörrel. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy továbbra is iskolaigazgató maradna, s ezt a munkakört a szabadidejében végezné. Csúsz az előzetes egyezségek értelmében február elsején kezdhette volna meg a munkáját, a rimaszombati kihelyezett iroda pedig március második felében nyílt volna meg. A posztokról való szavazás pénteki elhalasztása miatt azonban ezt a kérdést is újra kell majd tárgyalnunk. Bízunk abban, hogy Lunter elnök úr a kellemetlen közjáték ellenére is beváltja az elnöki megbízott kinevezésére és a rimaszombati kihelyezett iroda megnyitására vonatkozó ígéretét, csak az eredeti időpontok némileg módosulnak” – mondta végül Cziprusz Zoltán. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS