2021. április 21., 13:23

Divat: egy póló előállítása 2700 liter ivóvizet igényel

A divatipar jelenleg a világ harmadik legszennyezőbb iparága az olajipar és a mezőgazdaság után. Több szempontból sem felel meg a fenntarthatóság követelményeinek. A plázák polcain az olcsó ruhacikkek a meghatározók, hiszen fizetésünkből csak ezeket az olcsóbb ruhákat tudjuk megvásárolni.

Fotó: FF
A divat valódi ára

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy a Közel-Keletről Szlovákia polcaira kerülő ruhák olcsóbbak mint az itthon készült termékek. A rendszer egy összetett gazdasági kizsákmányolásnak köszönhetően vált működőképes modellé. A termékek valódi árát a munkavállalók fizetik meg, akik ruháinkat gyártják. A textilipar bár millió munkahelyet biztosít világszerte, azt gyakran kizsákmányolással teszi.  

Fashion Revolution világmozgalom

2013. április 24-én 1134 ember vesztette életét és további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár épülete összeomlott Dakkában, Bangladesben.  Ekkor született meg a Fashion Revolution. A Fashion Revolution létrehozói úgy gondolták, 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják.

A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség!

Minden évben április 24-e a Fashion Revolution Napja. Ekkor a világ minden tájáról összehozzuk az embereket, hogy a divat erejével megváltoztassuk azok életét, akik a világ ruháit gyártják. A Fashion Revolution világmozgalmat tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók, divatot kedvelők alkotják.

A mozgalom a világon 100 országban van jelen, köztük Szlovákiában is, melynek felvidéki képviselője a Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet elnöke, Pék Pál, aki a Szlovákiai és Magyarországi szervezetek közötti együttműködés összekötőjeként végzi önkéntes aktivista tevékenységét. A Fashion Revolution világmozgalom közös célok mentén igyekszik tevékenykedni, hogy a divatipar kizsákmányoló rendszerét  és a fogyasztók magatartását megváltoztassa.

A Fashion Revolution hazánkban

A szlovákiai és magyarországi szervezetek kiemelten foglalkoznak az oktatással. Jelenleg egy közösségi edukációs projekt elindításán dolgozunk, amely megvalósulása aktív részvétellel és az élmény alapú tanulás módszereivel történik. Interaktív, a fiataloknak megszólító platformok, eszközök, valamint ismert és elismert szakemberek, illetve kutatásaik bevonásával a divatipar környezetre gyakorolt hatását, az etikus foglalkoztatás rendszerét, az internet és a social media jelentőségét tárjuk fel jól érthető, könnyen feldolgozható formában. Oktatási programunk középiskolai és gimnáziumi, szakközépiskolai pedagógusoknak, továbbá a szülőknek is szól.

A Fashion Revolution Hungary önkéntesei a 24.-i katasztrófa évfordulója alkalmából egész hétre online előadásokat szerveztek, melyekhez itt lehet csatlakozni.
A pamut termesztésének sötét oldalai

A gyapot, amelyből a pamut készül a mezőgazdaságra alkalmas földterülek csupán csak a 2,4% -át takarja világszerte, ugyanakkor a felhasznált rovarirtók mennyiségének 24%-át és a permetek 11%-át igényli. Egy kiló pamut kitermeléséhez több mint 2000 liter vízre van szükség, ez egy pamut póló előállításához elegendő. Ez egy személy 3 évnyi ivóvízmennyiségét teszi ki.  

Textilipar és a hulladékprobléma

Jelenleg a földön 7.5 milliárd ember él, mindenkinek viselnie kell valamilyen fajta öltözéket. Évente 80 milliárd darab új ruha kerül a forgalomba. Szlovákiában átlagosan egy személy körülbelül 13 kg ruhát vásárol, így a szlovákiai háztartásokba 67 millió kg ruházat kerül évente. 

Mit tanácsolunk?

Elsősorban a textilhulladék keletkezésének megelőzését! Igyekezzünk az elszakadt ruhákat megjavítani, alakítsuk át meglévő ruháinkat, vásároljunk turkálókban, amennyiben pedig új ruhát vásárolunk, válasszuk a hazai márkákat. Amennyiben mégis a fast fashion bolt mellett döntenénk ( H&M, New Yorker, Zara, C&A), akkor is igyekezzünk a vásárlás során figyelembe venni azt, hogy mennyi energiát igényelt az a ruhadarab melyet megvásárolni készülünk, ezért mindenképp csak akkor vásároljuk meg az adott ruhadarabot, hA biztosak vagyunk abban, hogy sokáig viselni fogjuk, nem csak egy újabb darab lesz a gardrób mélyén.

Pozitív példák Felvidékről

Violinda design - A VIOLINDA 2017-ben kezdett el az értéknövelő újrahasznosítás, upcycling művészetével foglalkozni. A kidobásra szánt anyagból valami újat alkot egy ősi, maja hajtogatási technikával. Az alapanyag a mások által kidobásra ítélt hulladék papír, újság, csomagolóanyag maradék, lejárt szórólap. De más is akad, mint a könyvkötészeti műbőr, a szalagfüggöny vagy a tapéta! Az értéktelen „szemét” így értékes termékké válik, lesz belőle valami, amiből nincs még egy a világon. Termékeik 100 %-ban kézzel készülnek, vízállóak, strapabíróak, esztétikusak, praktikusak és könnyen kezelhetőek- kézi és válltáskák, alkalmi kiegészítők, pénztárcák, sminktáskák, ékszerek. Így a környezetvédelem DIVATTÁ válik.

 

Rename Fashion Design ruhajavítással, és textil újrahasznosítással is foglalkozik – a környezettudatos szemléletformálás mellett. Ha van olyan ruhád, amit át kell alakítani, vagy alapanyagként még jó lehet, de teljesen újra kell szabni, bízd rájuk. Divattervező megtervezi a személyiségedhez illő ruhadarabot az általad leadott felesleges textilből. A textilek bontása után a leadott ruhadarabjaidból kiszabják a divattervező által tervezett ruhadarab alkatrészeit, és ezzel megakadályozzák, hogy a  ruhadarabok textilhulladékká váljanak.

 

Inspiráló lehet még Majer Viktória instagram-oldala, aki fiatalok számára oszt meg ruhák átalakításáról szóló tartalmakat, és igyekszik népszerűsíteni a varrást a fiatalok körében. Vikit mindig is érdekelte a kreativitás. Ne dobd ki, javítsd meg! Inspirálódj Vikitől.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.