2019. december 5., 13:34

Diákélet - a kollégiumi árakhoz képest még midig luxusnak számít az albérlet

Kollégium vagy albérlet, társaság vagy nyugalom, diákélet vagy komfort: állandó kérdései ezek a kezdő, de a felsőbb éves egyetemistáknak is, amikor lakhatásukra próbálnak megoldást találni egy-egy egyetemi városban.

pozsonyi-szakkollegium-10-12.jpg

A felvidéki magyar diákok jelentős része az ingatlanárakat és béreket tekintve igencsak borsosnak számító Pozsonyban és Budapesten tanul, ahol ugyan válogatni lehet a szállásokban, de igazán csak akkor, ha az embernek nem túl vékony a pénztárcája. Utánajártunk az aktuális áraknak, s kiderült, hogy még a legolcsóbb albérletekért is legalább háromszor annyit kell fizetni, mint egy átlagos kollégiumban.

A legkeresettebb lakhelynek egyértelműen a kollégiumok számítanak.

Ezekben azonban többnyire csak korlátozott számban tudnak helyet biztosítani a kérvényezőknek az egyetem kollégiumi lakhatással foglalkozó illetékesei. A felvidéki magyarok helyzete a budapesti kollégiumokban lakhatás szempontjából előnyösebb, hiszen alanyi jogon jár a határon túli magyaroknak a kollégiumba való felvétel az anyaországban, ha bekerülnek az egyetemre. Szlovákiában nem várja hasonló kedvezmény a magyar diákokat, így számukra a kollégiumba való bejutás kérdéses.

Az árak szempontjából a más lakhatási alternatívákhoz viszonyítva, a kollégiumok számítanak a legolcsóbbnak.

A kollégium előnyei közé tartozik, hogyha diákként segítségre van szükségünk, biztosan találunk az ott lakók között olyan diáktársat, aki hasonló problémával állt szemben és nem hagy cserben, mindig van kivel szóba elegyedni, és barátságok is könnyebben köttetnek. Mindezekkel ellentétben egy idő után bosszantó tud lenni a hangos zene, a ricsaj és a több átszállásos út az egyetemig, hiszen nem minden kollégium helyezkedik ell közvetlenül az egyetem mellett.

Azok a diákok, akik nem jutottak be kollégiumba, vagy nagyobb személyes térre vágynak, esetleg közelebb szeretnének lakni az egyetemhez, albérletbe vagy más diákokkal megosztott lakásba költözhetnek,

persze, ha van rá elég pénzük. A nagyvárosi lakóingatlanok béreit ugyanis egyáltalán nem a diákok pénztárcáihoz igazítottak. Magyarországon és Szlovákiában értelemszerűen a két nagyvárosban Pozsonyban és Budapesten a legdrágább a lakhatás.

Pozsonyban az egy személyre számolt havi kollégiumi költség 50 és 80 euró között mozog, attól függően, hogy egyágyas vagy kétágyas a szoba, valamint, hogy mikor újították fel legutóbb a szobát. Pozsonyban a viszonylag olcsóbb kerületekben egy egyszobás garzonlakás bére az legkevesebb 280-350 euró, a kétszobás lakás közös bérlése estén pedig egy főre 230-270 euróval kell számolnia a diákoknak, és hasonló a helyzet a háromszobás lakások esetében is, ahol 260-300 eurót kell fizetni. Az albérletek az Óvárosban a legdrágábbak. - derül ki a Nehnuteľnosti.sk statisztikáiból.

A budapesti kollégiumok átlagosan 35-50 euróba kerülnek egy főre az államilag támogatott oktatásban részesülők számára. A költségtérítéses felsőoktatásba kerülő diákoknak 74-90eurót kell kifizetniük. A belvárosban egy egyszobás lakás bérlése havonta 237-350 euró. Kétszobás lakás bérlete esetén pedig az egy főre jutó lakbér ára 270-390, a háromszobásban pedig az egy főre jutó lakbér ára 270- 300 euró körül mozog. A legdrágább budapesti városrész az V. kerület, ahol idén 215 ezer forint (670 euró) volt egy átlagos lakás bére az ingatlan.com 2019-es adatai szerint.
 


 

Pozsony

Budapest

Kollégium - egy személyre

50-80 euró

35-50 euró

Egyszobás garzonlakás - egy személyre

280 - 350 euró

237-350 euró

Kétszobás lakásban egy szoba költségei

230-270 euró

270-390 euró

Háromszobás lakásban egy szoba költségei

230-300 euró

270-300 euró

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.