2021. június 1., 16:15

Dél-Korea bemutatta saját készítésű hordozórakétájának tesztváltozatát

Dél-Korea kedden bemutatta saját készítésű hordozórakétájának tesztváltozatát - közölte a Yonhap helyi hírügynökség.

Rocket Lab űrrakéta
Fotó: Facebook / Rocket Lab
A kép illusztráció

A Nuri nevű, három fokozatú újabb hordozórakétát a nap folyamán átszállították az ország déli részében található goheungi Naro űrközpont kilövőállomásra tesztelési célokra.
A tervek szerint a hordozórakétával októberben indítanának műholdat Goheungból.

A rakétát a Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) fejleszti.

A műszaki adatok szerint az eszköz egy másfél tonnás műholdat képes alacsony, Föld körüli pályára, vagyis 600-800 kilométeres magasságba juttatni.

A dél-koreai űrkutatási program egyik törekvése, hogy saját indítóeszközöket fejlesszen ki, amelyekkel Szöul szerepet játszhat a műholdak pályára állításában.

A Yonhap szerint a projekt kétezer milliárd vont (511 milliárd forint) emészt fel.

Dél-Korea 2013-ban indított először műholdat a saját területéről egy KSLV-1 típusú hordozórakétával, amelyet orosz segítséggel építettek.
Az ország emellett jövőre saját holdszondát is tervez indítani.

Dél-Korea emellett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis programjában is részt vesz, amelynek keretében az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra és talán később a Marsra is, teljes mértékben újrahasznosítható le- és felszálló rendszerek segítségével.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.