2022. január 26., 15:58

Decemberben a keringési rendellenességek okozták a legtöbb halálesetet

Tavaly decemberben a keringési rendszer megbetegedései okozták a legtöbb halálesetet. Ezekre vezethető vissza a 7500 haláleset 36 százaléka. Decemberben valamivel többen haltak meg ebben a betegségekben, mint az előző öt év hasonló időszakában.

Csökkenti a kockázatot
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

Már régóta a szív- és érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb halálok Szlovákiában - tájékoztatott szerdán a Statisztikai Hivatal.

Decemberben 1584 ember halt meg COVID-19-fertőzésben, ami az összes haláleset több mint 21 százalékát teszi ki. A COVID-19 volt a második leggyakoribb halálok.

A járvány harmadik hulláma a tavalyi év utolsó hónapjában kezdett felerősödni, akkor közel 1600 ember lett a COVID-19 áldozata, százzal többen, mint 2021 novemberében.

Az áldozatok száma azonban negyedével kevesebb volt, mint 2020 decemberében" - mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A COVID-19 áldozatainak több mint háromnegyede 65 évnél idősebb, akik közül harmadával kevesebben haltak meg, mint 2020 decemberében. Az előző évhez képest rosszabb volt a helyzet a munkaképes korúak (15-64 évesek) körében, akik 13 százalékkal többen estek a fertőzés áldozatául, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb halálesetet Trencsén (Trenčín) megyében okozta a járvány (a halálesetek 30 százaléka), a legkevesebbet Nyitra (Nitra) megyében (a halálesetek 16 százaléka).

A harmadik leggyakoribb halálok decemberben a légzőszervi megbetegedés volt, ami 1100 halálesetet, az összes haláleset 15 százalékát okozta.

„2021 decemberében is nagymértékben megemelkedett a halálesetek száma az előző öt évhez képest, az előző öt év azonos hónapjának átlagos halálozási adataihoz viszonyítva mintegy háromszor több ember halt meg" – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

A negyedik helyen a daganatos megbetegedések álltak, ezek az év utolsó hónapjában az összes haláleset 15 százalékát okozták. Szeptember és október kivételével 2021 eleje óta az ötéves átlagnál kevesebben haltak meg rákban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!