2023. augusztus 17., 09:29

Dávidok és Góliátok, államalapítónk a hit szentje és a szép kert titka – megjelent a MAGYAR7 33. száma

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly Augusztusi honderű című vezércikkében arra bíztat bennünket, hogy ízlelgessük Dominik Duka cseh érsek a minapi üzenetét: vegyétek észre, megmentettétek Európát. „Mondjuk el újra: merjünk nagyok lenni! S bár lehet, hogy a Góliátok bunkósbotja sokkal félelmetesebb, mint a Dávidok parittyája, a csatát végül mindig a Dávidok nyerik, mert a hitük szilárdabb és az önbizalmuk erősebb. Nem lehet kérdés, hogy kinek az igazsága értékesebb! Mert a mindent relativizálni, eltörölni, összekavarni akaró háttérhatalom zagyva ideológiái a történelem szemétdombján végzik. Csak az nem mindegy, hogy meddig és mekkora áldozatot kell hozni ezért. Jézus szenvedéséhez képest azonban minden áldozat semmiség.”

Magyar 7 – 2023/33. szám

Tömbösödő szlovák politika, magyar esélyek a címe Kolek Zsolt belpolitikai összefoglalójának. Finiséhez közelít ugyanis a szeptember 30-i választásokat megelőző kampány, amelyben az élen álló pártok erősödésének, a választók tömbösödésének vagyunk a tanúi. Ez a Smer-SSD-nek kedvez, de ezzel párhuzamosan érzékelhetően nőtt a PS támogatottsága is. A most tapasztalható választói magatartás egyáltalán nem szokatlan, a kisebb, esélytelenebb pártok rovására megerősödnek a leginkább esélyesnek látszó politikai erők.

Magyar 7 – 2023/33. szám

„Lássuk be, azon a vidéken, ahol minden majomkenyérfa alá jut egy terrorista csoport, milícia vagy önjelölt hadúr, igen nehéz a helyzet. A térségben zajló francia–orosz–amerikai–kínai vetélkedés ebből a szempontból tulajdonképpen másodlagos. Nekünk, európaiaknak csak az számít, hogy egy stabil, magabíró rezsim jöjjön létre Nigerben (és Nyugat-Afrikában mindenhol), máskülönben a Száhel-övezet éhező, rettegő tömegei északabbra keresnek majd új hazát. Ha ez megtörténik, 2015 migránstömegére mint régi, szép időkre emlékezünk majd… A 33. lapszám külpolitikai jegyzetét Pomichal Krisztián írta. Címe: Égszakadás, földindulás.

Szomoru Miklós okleveles kertészmérnökkel, kerttervezővel készített interjút Szomolai Andrea. Az angolkertek szakértője állítja, ha egy kertet tervez, elsősorban a szépségre és a fenntarthatóságra törekszik. És azt is mondja, hogy sok pénz sem kell hozzá, csak türelem és kitartás, meg persze kiváló talaj, és a gyomot sem kell kihúzni. Forradalmi gondolatai vanna, s hogy igaza van, a kertjéről készült fotók igazolják. Az interjú címe: A virágzó kert titka a szeretet.

Magyar7 - 2023/33. szám

A politikus, ha botlik… A politikus is ember, néha megbotlik. Júliusban az borzolta(?) a nyaraló újságolvasók idegeit, hogy a rendőrség eljárást indított egy parlamenti képviselő ellen, a múlt héten pedig a rendőrség őrizetbe vette Tibor Gašpart, a Smer választási listájának 10. helyezettjét, majd kiengedte. Munkatársunk, Kocur László összefoglalta az elmúlt évtizedek legnagyobb politikusi botlásait.

Magyar 7 – 2023/33. szám

Miközben dübörög a választási kampány, a politikusok egyre durvábban vitatkoznak, újabb és újabb botrányokra derül fény, az igazi hatalom nélküli kormány pedig bemutatja, hogyan is lehetne javítani az állami bevételeket. Arról viszont az ígérgetéseken túl kevés szó esik a nyári kampányhangulatban, hogy miként lehetne emelni rövid távon a lakosság életszínvonalát. Rajkovics Péter: Meddig romlik még az életszínvonalunk?

Magyar 7 – 2023/33. szám

"Magyarországon a fiatalok nem férhetnek hozzá olyan termékekhez, amelyekben megjelenik a homoszexualitás. Filmekhez, színházi előadásokhoz, könyvekhez. Mindenhol figyelmeztetés és büntetéstől való félelem!" A fenti felháborodás a ZDF oldalán jelent meg egy véleménycikkben. A német sajtótermék szerzőjénél az verte ki a biztosítékot, hogy a budapesti Líra könyvesboltot 32 ezer eurós bírsággal büntették, mert védőfólia nélkül árult egy képregényt. Ez önmagában valóban felháborító lenne, ha az illető könyvesbolt tudatosan nem szegné meg a törvényt… Kövesdi Károly: A lefóliázott „klasszikusok”.

Magyar 7 – 2023/33. szám

Szepsitől pár kilométernyire, a magyar nyelvhatáron, festői környezetben, Debrőd környékén legelnek Gergely László juhai. Egy ideje már nem csak a húsuk miatt érdekesek a fiatal gazdálkodó számára, hiszen ahogy a családi birtokuk elején levő kis tábla hirdeti: náluk készül a debrődi juhsajt is. Az eredeti végzettsége szerint történész gazda bejelentkezett a Rohonczy Gedeon programba is. A farmról, a gazdálkodásról és a mentorálásról ír Somogyi Szilárd A juhok adják a hitelesség pecsétjét című riportjában.

Magyar 7 – 2023/33. szám

Amikor a csendesen várakozó vadászt szúnyogok hada támadja meg, előveszi a vadászparfümöt, vagyis a szúnyogriasztót. „Óvatos mozdulatokkal fújom le a nadrágom is, hogy a szúnyog ne támadhassa a kimaradt foltokat. Gondolatban odavetem neki, hogy muzsikálj csak, muzsikálj csak… de itt ma te nem eszel! Sánta Norbert villantja fel egy szép nyári reggel hangulatát Vadászparfüm című írásában.

Magyar 7 – 2023/33. szám

A felvidéki pap, aki Antall József munkatársa volt Vida Tivadar katolikus pap, aki a rendszer ellenségeként nem sokáig gyakorolhatta hivatását. Erdei munkás lett, végül Magyarországra került, ahol gazdag nyelvtudásának köszönhetően egy könyvtárba került Antall József mellé, írja Lacza Tihamér a Leporolt históriákban.

Augusztus 20-a, István király szentté avatásának napja a legrégebbi ünnepeink egyike, hiszen a magyar egyház 1083-tól ünnepei közé sorolta. Tulajdonképpen ekkortól világi ünnep is, mert Szent László az addigi augusztus 15-i országos törvénynapot erre a napra helyezte át. István ünneplése kezdettől fogva kettős jellegű: a hit szentjét és az államfőt is ünneplik személyében. A ma emberének tudatában is szinte elválaszthatatlanul összeforr ez a kettősség. Múltunk rovatunkban Kovács László írását olvashatják, amelyet Görföl Jenő fotói illusztrálnak.

Várak, templomok, múzeumok, erdők szívében, hegyek csúcsán megbúvó csodás természeti értékek. Aki Nógrádban jár, biztosan megtalálja a kedvére valót! Utánajártunk, melyek a turisták által legkedveltebb helyek, van-e élet a Covid után, és várhatók-e a közeljövőben fejlesztések a turizmus fellendítése érdekében? Agócs Szvorák Emese: Fedezze fel Nógrádot!

Magyar7 - 2023/33. szám

Felzúgtak a fanfárok, megszólaltak a trombiták és az ősi dobok, amikor begördült XIII. galántai Esterházy II. Antal herceg és Svetlana hercegné hintója a galántai neogótikus Esterházy-kastély főkapuján. Az ősi fészekbe hazatérő herceget a város díszpolgárává avatták Galánta kulturális örökségének nemzetközi támogatásáért és fejlesztéséért kifejtett munkája elismeréseként. Szomolai Andrea: Nemes pillanatok Galántán

Pozsony legkisebb városrésze, Dunacsún is több látnivalót kínál, írja Dunajszky Éva. Ahogy mondani szokták, kicsi ugyan, de mindenből találni itt egy keveset – lenyűgöző természetet, remek, ráadásul extrém sportlehetőségeket, szemet gyönyörködtető és szívet melengető művészetet, de gazdag történelmet is.

Idén a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program két rendezvénye is a Felvidéken zajlott. Májusban a gömöri Hanva gabonaföldjein szentelték meg a búzaszemeket a Kárpát-haza gazdái. Augusztus 12-én a bodrogközi Nagytárkányban öntötték össze az ország különböző szegleteiben begyűjtött búzát. Az eseményről küldött beszámolót Molnár Gabriella.

Péntek István Rimaszombatban született, iskoláit Tornalján végezte, az egyetemi oklevelét viszont már Pozsonyban, a Comenius Egyetem Bölcsészkarán, levéltáros szakon szerezte. Az élet azonban úgy hozta, hogy a Csallóközben telepedett le, és vállalkozóként nemcsak saját maga boldogulásáért dolgozik, hanem afféle régi vágású mecénásként értéket ment, kulturális kezdeményezéseket patronál. Az általa létrehozott Szent István Park is ezt a célt szolgálja. Lacza Gergely: „Alkoss, hogy úrrá légy az időn”.

Budapest szívében, a Dob utca 73. szám alatt működő Union szálló emeleti galériájában augusztus 28-ig látható a felvidéki származású Blázsovits Fehér Ágnes irodalmár, képzőművész Természet adományai című kiállítása. A tehetséges ifjú alkotó 26 különböző méretű művével hívja fel a figyelmet a természeti környezetünkkel való harmonikus együttélés fontosságára. A kiállítás alkalmával beszélgetett az alkotóval Nagy-Miskó Ildikó.

A nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is csatlakozott a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózathoz, melynek támogatásával Hepaj címmel világzenei koncertsorozatot rendeznek. A Hepaj fesztiválról, az ötlet megszületéséről írt Fábián Gergely.

Kaszmán Zoltán beszámolójából megtudjuk, hogy az első Ipolysági Szalon kiállításán huszonhárom alkotó műveit tekintheti meg a közönség. A szervezők teret biztosítottak a város és a szűkebb régió amatőr és hivatásos képzőművészeinek.

A kőhídgyarmati Barics Farmon járt Bokor Klára, ahol az idei harmadik szlovák táborban, de akkora a játékos nyelvtanulás iránt az érdeklődés, hogy még kettőt terveznek. A hangulatos beszámoló címe: Tábor tanyasi környezetben.

Elektromos járművek tesztelésére és vezetésére volt lehetőség 2023. augusztus 9-én Tornalján a Z-Tech cég jóvoltából. A környezetbarát közlekedési eszközök sokak érdeklődését felkeltették, írja Virsinszy Tamás az Elektromos biciklik, háromkerekűk, robogók című cikkében. 

Előző cikkében Domonkos Andor kutatóorvos egy aktuális európai kezdeményezést mutatott be, amely az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatokért küzd. A szükséges számú támogató megléte következtében az Európai Bizottság is foglalkozott az üggyel. Legfrissebb lapszámunkban a Bizottság válaszát vázolja a kutatóorvos, és azt, hogy mi lehet majd az állatkísérletek jövője Európában.

Magyar 7 – 2023/33. szám

A 340 lelket számláló nógrádi települést, Hollókőt az UNESCO 1987-ben – a világ első falujaként – a világörökség részévé nyilvánította. Az indoklás szerint a falu sikeresen megőrizte a 17–18. században kialakult hagyományos településformáját és tradicionális építészetét, s mára sem vált szabadtéri múzeummá, hanem megmaradt élő, lakott településnek. Ebbe a varázslatos környezetbe kíséri el olvasóinkat Zsebik Ildikó a Barangoló rovatban.

Magyar 7 – 2023/33. szám

Cukkinis tócsni és kovászosuborka-leves az Íz-lelő rovat két receptje Vass Laurától, Vas Gyula a BMW 330 autót tesztelte.

Próbálok egyenes lenni, mondta Ondík Gábornak Hornyák Zsolt, a NB I. mezőnyében a leghosszabb ideje tevékenykedő vezetőedző. Hornyák Zsolt most nyáron kezdte meg ötödik évét a Puskás Akadémia kispadján. Az idén 50. életévét betöltő felvidéki szakember szívügyének tekinti a fiatalok nevelését.

Magyar 7 – 2023/33. szám

Ez lesz a tizenkilencedik atlétikai világbajnokság, de az első, amelyet Közép-Európában rendeznek meg. 202 ország 2187 atlétája vesz részt rajta, Magyarországot 63 sportoló képviseli. Augusztus 19-étől 27-ig Budapestre figyel a világ, a Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont 2023 egyik legjelentősebb sporteseményének. Rajkovics György: Atlétikai világbajnokság Budapesten.

A MAGYAR7 27. számának hátlapján a pozsonyi Szent István-templom és a templom homlokzatán elhelyezett Szent István-szobor látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.