Csődbe megy a Panta Rhei?

hirek.sk 2012. augusztus 01., 20:37
POZSONY. Anyagi problémákkal küzd az ország legkedveltebb könyvesbolt-hálózata, a Panta Rhei. Néhány kiadónak karácsony óta nem fizette ki a megrendelt és átvett könyveket.

A Panta Rhei 1991-ben nyílt meg, és tíz év alatt könyvesbolt-hálózattá nőtte ki magát. Boltjai a bevásárlóközpontokban nagyon népszerűek. A globális gazdasági válság hatását a jelek szerint ez a vállalkozás is megsínylette.

A Nový Èas napilapnak több könyvkiadó jelezte, hogy a cég boltjai nem térítették meg nekik a leszállított könyvek árát. Néhány közülük már karácsony óta nem kapta meg a pénzét, emiatt a működésük került veszélybe  - írja a lap online portálja. 

A Panta Rhei vezetősége szerint szokványos csúszásról van szó a kifizetésben.  Állítólag ilyen csúszás év közben előfordul, mert a könyvkiadásban a legnagyobb forgalom a téli hónapokban bonyolódik le,  máskor jóval kisebb számú könyv fogy, tehát a forgalmazó bevétele is kisebb. A könyvesbolt-hálózat azt elismerte, hogy problémákkal küzd emiatt. A könyvkereskedelem intenzíven változik az év folyamán. A cég tavalyi eladásainak 40 százalékát a karácsonyt megelőző időszakban bonyolította le - magyarázta a Panta Rhei vezetősége. Vélhetően tudják ezt a kiadók is, türelmük azonban elfogyott.

"Mi, a könyvkiadók leszállítjuk a könyveket, amelyeket a Panta Rhei elad, de pénzt hónapokig nem látunk. A mai napig nem fizették ki a karácsonyi eladást" - áll közös nyilatkozatukban. Azt mondják, a könyvesbolt-hálózat tartozása már csillagászati összegre rúg. "Nincs pénzük sem a fizetésekre, sem a nyomtatásra" - panaszolják a kiadók. Eldöntötték: jogi lépéseket tesznek az ügyben. "Hétfőn felszámolási eljárást kezdeményeztünk a Panta Rhei ellen" - közölte az egyik neve elhallgatását kérő könyvkiadó képviselője a Nový Èas napilappal.

A könyvesbolt-hálózat szűkszavúan kommentálta a hírt. "Nincs tudomásunk arról, hogy a Panta Rhei ellen felszámolást kezdeményeztek. Ha kapunk ilyen értesítést, megtesszük a szükséges jogi lépéseket" - reagált tegnap a könyvesbolt-hálózat vezetősége.

0 HOZZÁSZÓLÁS