Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. április 10., 18:02

Csodaszép húsvéti nyalánkságok

A Fabergé-tojásokról sokaknak az ékszerekkel kirakott, zománcozott dísztojások jutnak eszébe, amelyeket III. Sándor orosz cár készíttetett feleségének, Marija Fjodorovnának 1885 húsvétjára. Az ötvösművészeti ritkaságoknak számító tojásokat készítőjükről Peter Carl Fabergé, francia származású orosz ékszerészről és aranyművesről nevezték el.

Csodaszép húsvéti nyalánkságok - csokitojások
Fotó: Illés Veronika archívuma

A Fülekpüspökiben élő Illés Veronika, kézművesbonbon-készítő idén mert nagyot álmodni, és elkészítette a dísztojások ehető változatát, méghozzá csokiból.

A négygyermekes fiatal családanya hobbija már csak abból fakadóan is ámulatba ejtő, hogy a gyermeknevelés mellett (a legkisebb még csak négy hónapos lesz) is jut ideje az alkotásra. A csokitojások valódi kézműves remekek, az ember szinte sajnálja megenni! Pedig kár lenne nem megkóstolni őket, hiszen a finomságok nemcsak a szemünket, az ízlelőbimbóinkat is gyönyörködtetik, tudom, megkóstoltam.

Csodaszép húsvéti nyalánkságok - csokitojások
Fotó:  Illés Veronika archívuma

Veronika egy kedves ismerőse kérésére kezdett a Fabergé-tojások mintájára csokoládétojást készíteni. Fehér csokiból készítette el, majd étcsokiból rajzolta rá a díszítő mintákat, és a díszítéshez arany ételfesték port és ehető gyöngyöket használt. 

A csokoládé temperálásához és a formába öntéséhez a jól bevált technikát alkalmazom, viszont a Fabergé csokitojás esetében teljesen másképp színeztem és díszítettem, mint eddig. Ezért ez a munka mindenképpen tanulással járt, illetve jó néhány nem tökéletes első darabbal, ami szerencsére olyan ügyesen el is fogy nálunk, mintha nem is lett volna

– mondja mosolyogva Veronika, akinek negyedik gyermeke születése óta nem sok ideje jutott a kedvtelésére. A húsvétra való készülődés volt az első alkalom, hogy többféle finomságot tudott készíteni. 

Csodaszép húsvéti nyalánkságok - csokitojások
Fotó:  Illés Veronika archívuma

– Két okból sem akartam kihagyni a húsvét előtti csoki- és bonbonkészítést. Az első, hogy a nyári hónapokban az emberek sokkal kevesebb csokit vásárolnak, így hosszabb időre a húsvét az utolsó alkalom, amikor valóban sok csokoládé fogy. A második ok pedig, hogy ilyenkor elővehetem a nyuszi és tojás csokikiöntő formákat, amelyek egész évben a szekrény mélyén várnak az idejükre, és ilyenkor nagyon kreatív lehetek. Eddig az időm sem nagyon engedte, hogy órákat töltsek el a hobbim gyakorlásával, de most az ünnepek előtt délutánonként a férjem volt a gyerekfelelős – fűzte hozzá.

Csodaszép húsvéti nyalánkságok - csokitojások
Fotó:  Illés Veronika archívuma

 

Veronika a Fabergé-tojásokon kívül készít még csipkés mintázatú tojást tyúktojás és strucctojás méretben, festett tojásokat és csokinyulat, illetve, alkalmazkodik a vásárló egyedi igényeihez is.

Ennek megfelelően készít tejtermék- és hozzáadott cukormentes tojást vagy bonbont is. S mindezt hogyan győzi négy gyermek mellett? 

Csodaszép húsvéti nyalánkságok - csokitojások
Fotó:  Illés Veronika archívuma

– Igazából én olyan vagyok, akiben munkál a tettvágy, ezért az anyaság mellett szeretnék másban is kibontakozni. Viszont a negyedik gyermekem érkezése annyiban változtatott ezen, hogy most úgy érzem, rá kell figyelnem, de később újra más is helyet kaphat az életemben. Idővel egyre többet szeretnék bonbonkészítéssel foglalkozni.

Eddig a konyhánkban tevékenykedtem, viszont idén vagy jövőre nagyon szeretném a házunk eddig nem használt egyik helyiségében kialakítani a saját műhelyemet, hogy nagyobb terem legyen az alkotásra. Nagyon szeretném, ha később ez a kedvtelés vállalkozássá nőne ki magát

– zárta Veronika.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/14. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.