Csehország felé veszik az irányt a legjobbak

hirek.sk 2016. február 07., 12:16
POZSONY. A szlovákiai középiskolák legjobb diákjainak túlnyomó többsége csehországi egyetemeken képzeli el a továbbtanulást, míg a gyengébbek inkább hazai egyetemek mellett teszik le voksukat. A nyugati szomszédainknál található felsőoktatási intézmények iránt érdeklődők egyebek mellett jobb eredményeket értek el az általános tanulmányi ismeretek felmérését célzó teszten.

Erről Veronika Romanová, a Scio művelődési társaság munkatársa tájékoztatott. A társaság 2015 októbere és novemberében általános tanulmányi szintfelmérést végzett a szlovákiai középiskolákban, amelynek 5 476 diákot vetettek alá. A szintfelmérő részeként egy kérdőíves felmérésben is részt vettek a diákok, amelyben annak megalkotói azt firtatták, hogy hazai vagy csehországi felsőoktatási intézményben kívánják-e folytatni tanulmányaikat a szlovákiai középiskolások.

A diákokat elsősorban a csehországi felsőoktatás magasabb színvonala, a tanulással párhuzamosan végezhető munkalehetőségek kínálata, a felsőoktatási intézmények jobb, korszerűbb felszereltsége, illetve azok presztízse csábítja nyugati szomszédunkhoz. A diákoknak általában a közgazdaságtan és a menedzsment (17 %), az orvosi és gyógyszerészeti szak (13 %), illetve a műszaki szakirányok (10 %) keltik fel a leginkább az érdeklődésüket. Az általános tanulmányi szintfelmérőn az informatikai technológiák (IT) iránt érdeklődők érték el a legjobb eredményeket.

A Scio társaság a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is ún. nemzeti összehasonlító vizsgálatokat végez, amelyekre 24 szlovákiai és 49 csehországi felsőoktatási intézmény alapoz. Azok általános tanulmányi szintfelmérőket, továbbá a társadalomtudományi és a matematikai alapok ismeretét felmérő teszteket tartalmaznak. A felmérők Csehország és Szlovákia 50 városában évi hat különböző időpontban zajlanak.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS