2020. október 8., 08:44

Csatavesztés? Megjelent a Magyar7 legújabb, 31. száma

Fontos témákkal, tartalmas olvasnivalóval lepi meg ezúttal is előfizetőit és várja új olvasóit a Magyar7 hetilap.

A vezércikkben Molnár Judit főszerkesztő a kormány olykor kaotikusnak tűnő intézkedéseit véve górcső alá, feltéve a súlyos kérdést: Csatavesztés? A lap közéleti rovatvezetője, Kolek Zsolt Erdélybe kalauzol bennünket, ahol nemrég önkormányzati választásokat tartottak. Számunkra is tanulságokkal szolgálhat, ami ott történt.

Magyar7_41

A hetilap interjújában Szalay György, a komáromi bencés rend jogi képviselője meséli el az oroszvári Lónyay-kastély körül kialakult helyzet történeti-jogi csűrcsavarjait, amelyek nem akarnak véget érni. A jogászt Radi Anita kérdezte.

Száraz Dénes jegyzete (Külön utakon) a felvidéki magyar politikai összefogás repedéseit vizsgálja, míg Matus Tibor, a lap gazdasági rovatvezetője szintén a kormány viselt dolgait taglalja, pontosabban annak gazdasági döntéseit (Szorgoskodott a kormányunk). 

Magyar7_41

Pomichal Krisztián szerkesztő külpolitikai jegyzetében az amerikai elnökválasztási kampány nem várt fejleményét járja körül, s ugyancsak ő jegyzi a koronavírus-helyzetről szóló cikket, amely Ha az életünk nincs is veszélyben, az életmódunk igen címet viseli. Kövesdi Károly vezető szerkesztő Melegített mesék címmel ír a Magyarországon nagy botrányt kavart LMBTQ-meséskönyv nemrégi megjelenésével kapcsolatban, amely a gyermekek „érzékenyítését” tűzte ki célul. Somogyi Szilárd a felvidéki magyar pap- és hittanoktatóképzés körüli lehetetlen helyzet bemutatását folytatja (A magyar beteg).

A lap kulturális rovatában Két évforduló, egy kötet címmel olvashatjuk Szili Katalin írását, amely Csóti György nemrég megjelent könyvét recenzálja, Juhász Dósa János pedig két évfordulós alkotó, Tőzsér Árpád és Ferdinandy György portréját rajzolja meg egy szokatlan párhuzammal. Lacza Tihamér kultúrtörténeti rovatának következő személyisége a 18. században élt híres magyar, Segner András János.

A hetilapban természetesen ismét sok régiós írást, portrét, tudósítást találunk. Agócs Szvorák Emese egy nógrádi kopjafaavatásról tudósít, amelyet nem csak a vírus zavart meg, de a napi politika is.

Magyar7_41

Szintén történelmi vonatkozású eseményről ír Fábián GergelyKristóf Réka, a nagy tehetségű énekeső szülővárosában, Komáromban adott nagysikerű koncertet, ott készített vele beszélgetést Nagy-Miskó Ildikó. Egy történelmi felvidéki család ma élő sarja rótta le kegyeletét ősei sírja előtt, erről tudósít Fábián Gergely a keleti végekről, míg Radi Anita az egykori koronázóváros, Pozsony új, magyar vonatkozású eseményét írja meg a lap Tájaink rovatában. Olvashatunk a tizenöt éves Pázmaneumról (Karaffa Attila), egy felvidéki zarándokútról, amely egy határtérséget köt össze a magyarság szívével (Kaszmán Zoltán).

Akad magyar, aki ne hallott volna Pató Pál úrról? A szőgyéni egykori jegyző körüli új értelmezésekről tudósít Bokor Klára. Virsinszky Tamás az éledező tornaljai beruházásokról ír, míg Szomolai Andrea egy mátyusföldi fiatal vállalkozócsapatot mutat be. Zsebik Ildikó pedig egy vállalkozó szellemű fiatal hölgyről rajzol portrét, akinek Japán a szíve csücske.

A Kávézó rovatban Domonkos Andor kutatóorvos ezúttal horrorisztikus témát jár körül, amikor bemutatja az agyevő amőbák szokásait. Pleva László állatorvos házi kedvenceink betegségeivel foglalkozik. A Hazajáró csapata ezúttal a dimbes-dombos Gömörországba kalauzolja el az olvasókat.  Az Életmód rovatban Babos Kitti egy fiatal fiú nem mindennapi karrierjét mutatja be. Természetesen nem hiányzik a lapból az Íz-Lelő, amelyben Szabó B. Csilla receptjét olvashatjuk, míg az autós rovatban Vas Gyula a Škoda-autócsalád egy illusztris tagját tesztel.

Magyar7_41

Ha azt mondjuk, huszonöt év után ismét a BL-ben – a szurkolók többsége azonnal kitalálja, hogy Rajkovics György cikke ezúttal az FTC-ről szól, amely négy európai ország bajnokát verve jutott a BL csoportkörébe. Rajkovics Péter ismét nehéz kérdéseket fogalmaz meg a sport kapcsán, hiszen Szlovákiában ezen a téren egyáltalán nem rózsás a helyzet. Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a szokásos tv-műsor és a keresztrejtvényt, míg a hátsó borítón egy igazi gyöngyszem, a lőcsei Szent Jakab-templom rövid leírását találjuk, Görföl Jenő felvételeivel.

Ne feledjék: a Magyar7, a felvidéki magyarok konzervatív hetilapja a postahivatalokban is kapható!
Megosztás
Címkék