2020. december 5., 12:22

Cipőket kifényesíteni! Éjjel jön a Mikulás

A kisgyermekes családokban ma este nagy lesz az izgalom, hiszen ez az éjszaka csodát ígér. A jó gyermekek szépen megtisztított, ablakba kirakott csizmácskájába belecsempészi a jóságos Mikulás a jól megérdemelt jutalmat, édességet, gyümölcsöt. Reggel aztán nagy az öröm.

Az igazi lappföldi Mikulás

A legtöbb településen a napokban a járvány ellenére is jár a Mikulás, angyalok és krampuszok kíséretében, apró ajándékokkal örvendeztetve meg a legkisebbeket.

Faluhelyen még néhány évtizede is házról házra jártak a Mikulások, jobban mondva az álruhába öltözött falusi legények. Némelyik cukorkát adott a kicsiknek, mások a náluk lévő virgáccsal kicsit megpaskolták, megijesztették őket és megígértették velük, hogy szófogadók lesznek.

A Mikulás-nap története egészen a 3-4. századig, Szent Miklósig nyúlik vissza. Egész életében segítette a jólelkű szegényeket. Az éj leple alatt aranyat vitt azokhoz a házakhoz, ahol szegény családok, gyerekek éltek.

A hosszú évszázadok során e népszerű szent emléke néha elhalványodott, de szerencsére sosem tűnt el teljesen. Igaz, Mikulás alakja, ábrázolása azért némileg megváltozott.

A 19. században New Yorkban „találták ki, hogy Santa Clausnak piros ruhája és fehér szakálla legyen és rénszarvasok húzta szánon közlekedjen.

A lappföldi Mikulás pedig több országba is ellátogat, bár az idén, a járvány miatt aligha kelt útra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.