Bűncselekménynek minősülhet a kutyatámadás

hirek.sk 2012. augusztus 22., 20:10
SZUHÁNY. Bűncselekménynek minősülhet a kutyatámadás a Büntetőtörvénykönyv javasolt módosítása értelmében. Már szeptemberben előterjeszti az egyik kormánypárti honatya a szükségesnek tartott változtatást.

Vladimír Jánoš, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselőjének törvénymódosító javaslata alapján két évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni azt az ebtenyésztőt, vagy állattartót, akinek a kutyái emberre támadnak és sérülést okoznak neki. A törvénymódosítást már szeptemberben a parlament elé terjeszti a kormánypárti honatya a közelmúlt több súlyos kutyatámadásának hatására. Jelenleg a kutyatartókat legfeljebb 165 euró összegű pénzbírsággal lehetett büntetni, ha kutyájuk emberre támadt.

Legutóbb Szuhányban marcangolta halálra Dagmar nevű gondozóját egy harci eb. A faluban azt beszélik, hogy a tulajdonos viadalokhoz tenyészt kutyákat. Õ ezt tagadja. A 70 Tibor Vešèièík egy ideje felváltva él Svájcban és a Nagykürtöshöz közeli Szuhányban. 1991 óta tart staffordshire terriereket és pitbullokat. "Dagmar és élettársa április óta gondozták a kutyáimat" - mondta hozzátéve: nem tudja megmagyarázni, mi történhetett. Megjegyezte, hogy a két gondozónak alkoholproblémái voltak.

"Munkaköri leírásuk szerint törődniük kellett az állatokkal, tiszta vizet adni nekik és félórás sétákra vinni őket. A nyolcéves Sátánt tilos volt kivinniük a ketrecéből. Egyszer megharapta egy kislány kezét, ezért nem akartam, hogy a közelébe menjenek" - mondta a kutyák tulajdonosa hozzáfűzve: nagyon sajnálja a történteket, de ha az áldozat hallgatott volna rá, szerinte ma is élne. "A kutyáim nem agresszívak, azért nevelem őket, mert örömet okoznak nekem" - nyilatkozta a Nový èasnak.

Ivan Gábriš, az áldozat élettársa is azt állította a napilapna, hogy fogalma sincs, miért vitte sétálni a Sátán névre hallgató pitbullt az asszony, amikor tudta, hogy ez tilos a kutya viselkedése kiszámíthatatlan viselkedése miatt. Gábriš szerint a nő nem félt a kutyától: azt mondogatta, ők ketten rokon lelkek.

A pár április közepe óta gondozta az állatokat, 19 staffordshire terriert és pitbullt. A munkalehetőségről egy hirdetésből értesültek. "Kutyákról kellett gondoskodnunk, de hogy staffordshire terrierekről és pitbullokról van szó, csak a helyszínen tudtuk meg. Az igazat megvallva féltem tőlük, de szükségünk volt a pénzre, hogy meg tudjunk élni" - mondta az érsekújvári járásból, Özdöge településről (Mojzesovo) származó férfi.

Nem tudni, hogy a rendőrség mennyire ad hitelt a faluban terjedő mendemondának, miszerint Vešèièík kutyaviadalokra nevelte az állatokat. "Megvizsgáljuk, hogy tényleg kutyaviadalokra nevelték-e őket. Jelenleg ezzel kapcsolatban semmit nem mondhatok" - közölte a lap érdeklődésére Štefan Šurka, besztercebányai kerületi rendőrparancsnok-helyettes.

Forrás: cas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS