2020. július 3., 16:32

Bulgáriába készül a nyáron? Mutatjuk, mire figyeljen!

Bulgária, egyrészt a szocialista nosztalgia, másrészt az ország földrajzi közelsége miatt egyike a szlovákiai, tengerhez vágyó turisták legkedveltebb célpontjainak. A Fekete-tenger strandjai vonzzák az utazót, az olyan üdülőhelyek, mint például a Napospart, az Aranyhomok, Primorsko, Pomorie, Albena, Neszebar vagy Sozopol sokak számára csengenek ismerősen. Az alábbiakban a TASR hírügynökség összeállításából szemezgetünk.

Fotó: pixabay.com
Naplemente a Fekete-tengernél, Burgas közelében.

„A Szlovákiából a bolgár tengerpartra autóval indulók két útvonal közül választhatnak: Románián vagy Szerbián keresztül utazhatnak. Az út 18–19 órát vehet igénybe. Szerbián át az út körülbelül 1400 kilométer hosszú, nagyrészt autópályán lehet haladni. Szerbia azonban még nem tagja az Európai Uniónak, ezért ellenőrzésekre kell számítani a szerb határon. A Románián keresztüli vezető út nagyjából ugyanolyan hosszú, de sokkal lassabban lehet haladni, mert nincs jól kiépített autópálya-hálózat” – mondta Ľuboš Kasala, az RTVS munkatársa.

A Románián vagy Szerbián áthaladó két út közül a szakértők a kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb útvonalat javasolják, amely Magyarországon és Szerbián keresztül vezet.

„Ha Magyarországon át utazunk, ne felejtsük el az elektronikus autópálya-matricát. Ezt Romániában is meg kell váltani” – figyelmeztetett a szakértő. Szerbiában az autópályadíjat a autópályán lévő kapuknál kell kifizetni, az autósok 12–22 euró útdíjat fizetnek ebben az országban.

Az autópályák, a gyorsforgalmi utak és az elsőrendű utak használatáért Bulgáriában 2019. január 1-jétől elektronikus úton (e-matrica) is lehet fizetni. Ez a motorkerékpárok kivételével minden gépjárműre érvényes. Megvásárolható például a www.bgtoll.bg weboldalon, a bgtoll mobilalkalmazás segítségével, a határokon, benzinkutakon és a postahivatalokban.

Az elektronikus matricák ára Bulgáriában személygépkocsikra, ill. 3,5 t-nál nem nehezebb járművekre:
heti matrica 7,70 euró (15 BGN), a havi matrica 15,35 euró (30 BGN), a három hónapig érvényes matrica pedig 27 euró 60 centbe kerül (BGN 54). Bulgáriában hétvégi matrica is vásárolható 5,10 euróért (10 BGN), amely pénteken 12 órától vasárnap 23.59-ig érvényes.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) aktuális árfolyamának megfelelően 1 euro = 1,96 BGN (bolgár leva)

Aki nem fizeti ki az autópályadíjat, arra 153,40 euró (BGN 300) bírságot szabhatnak ki.

A maximális megengedett sebesség Bulgáriában a 3,5 t-nál nem nehezebb járművekre (B kategória):
lakott településen 50 km/h, lakott településen kívül 90 km/h, gyorsforgalmi úton 120 km/h, autópályán pedig 140 km/h.

Bulgáriában legfeljebb 0,5 ezreléknyi véralkoholszint megengedett. Aki ezt a határértéket túllépi, arra 255 euró bírságot szabnak ki. Aki 20 km/órával lépi át a megengedett sebességet, 25 euró pénzbírságot fizet, aki áthajt a piroson, azt 50 euróra, aki telefonál vezetés közben, azt 15 euróra, a szabálytalanul parkolókra 10 euróra büntethetik.

A biztonsági öv használata kötelező minden ülésen. Annak a sofőrnek, aki megtagadja az alkoholszondás vizsgálatot, elvehetik a jogosítványát és pénzbírságot szabhatnak ki rá. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a bevont jogosítványokat a nagykövetségen lehet visszakérni, de ez hosszú időbe telhet. Aki nem tudja felmutatni a jogosítványát, annak tilos vezetni Bulgáriában.

A járművezetőknek szem előtt kell tartaniuk azt is, hogy Bulgáriában kötelező felszerelés a tűzoltókészülék. Az ottani rendőrök gyakran ellenőrzik a kerekek állapotát is.

Érdekes az a bolgár szabályozás is, amely a Törökországból az országba érkező autókra vonatkozik. Minden autónak át kell hajtania egy fertőtlenítőszeres tartály fölött (a fertőző száj- és körömfájás ellen), és meg kell fizetnie a fertőtlenítési díját, ami a jármű méretétől függően 2 és 10 euró között van.

Ha baleset történik a 112-es vagy a 166-os telefonszámot kell tárcsázni.

„A hosszú utat gondosan kell megtervezni"- hangsúlyozta Ľuboš Kasala. Emlékeztette, hogy a külföldi kirándulásra indulóknak a koronavírus-járvány miatt korlátozásokra kell számítaniuk azokban az országokban, amelyeken áthaladnak, és a célországban is. Ezekről nem árt jó előre tájékozódni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!