2021. december 9., 09:59

Bíró László József, a Buenos Aires-i híres golyóstollgyártó

Sorozatunkban számos olyan magyar szerepel, aki a nagyvilágban szerzett elismerést. Argentínában is talál ilyeneket az utazó, elegendő Czetz András honvédtábornokra utalnunk. És közéjük tartozik Bíró László József (1899-1985), a golyóstoll feltalálója is…

Bíró László József
Médialapozó
Fotó: Wikipédia

Hősünk Budapesten született, Schweiger László József néven. A családnév Bíróra változtatását a belügyminisztérium 1905-ben engedélyezte. A hazai zsidótörvények miatt Bíró 1938-ban feleségével együtt áttért az evangélikus hitre, ám ez sem bizonyult megnyugtató megoldásnak: még ugyanennek az évnek a végén Párizsba költöztek.

Bíró László eredetileg újságíróként dolgozott, de festészettel is foglalkozott.

Bíró-tollak
Fotó:  Nagy Éva Lívia
A Bíró-tollak

Az első szabadalmait Magyarországon jegyeztette be, a harmincas években szerkesztette meg Budapesten az első golyóstollát.

Felismerte ugyanis, hogy az újságnyomtatásánál használt tinta gyorsabban szárad, mint a töltőtollakban használatos. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba. Ahogy a toll a papíron haladt, a golyó forgott, így továbbítva a tintát a papírra. Bíró első golyóstoll-szabadalmát töltőtoll néven 1938 áprilisában jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Nem sokkal utána Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll címmel jelentett be újabb szabadalmat, a negyvenes években pedig már az öntvényrepedést jelző festéket alkalmazta a golyóstoll töltésére.

Bíró-reklám
Fotó:  Nagy Éva Lívia
Egy korhű Bíró-toll reklám

Még Európában találkozott Agustín Pedro Justo korábbi argentin elnökkel. Az ő javaslatára ment Buenos Airesbe, testvérével és egy barátjukkal, Meyne János Györggyel. A dél-amerikai országban 1943-ban megkapta tollára a szabadalmat, megalakította a Bíró Pens of Argentina céget, és megkezdte az írószer sorozatgyártását Eterpen, majd Stratopen, később Birome (Bíró és Meyne) néven.

A golyóstoll számos országban ma is az ő nevét viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul néha biro-pennek hívják. 

(A franciák részvénytársaságot is alapítottak a toll készítésére, és BIC (Biró Crayon) néven hozták forgalomba.) A golyóstoll a hatvanas évektől már az egész világon elterjedt, általánosan használt íróeszközzé vált. Ladislao José Biro pedig Argentínában komoly népszerűségnek örvendett, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a születésnapján, szeptember 29-én tartják a feltalálók napját (Dia del Inventor).

Bíró Lászlónak több mint húsz találmánya volt, melyeknek csak kis része került gyakorlati alkalmazásra, ám sokuk hatással volt későbbi konstruktőrök munkájára.

Már 1930-ban olyan mosógépet népszerűsített, amelyhez közönséges konyhai tűzhely szolgáltatta az energiát. Az általa kidolgozott mód alapján működnek manapság is a golyós dezodorok.

Automatikus sebességváltója iránt a General Motors mutatott nagy érdeklődést.

(A gyár azonban a terveket nem hasznosításra, hanem a konkurencia megelőzése céljából vásárolta meg.)

Néhány éve emléktáblát avattak fel Bíró László József tiszteletére első golyóstollgyárának helyén az argentin fővárosban.

Bíró-tábla
Fotó:  Nagy Éva Lívia

Az ünnepségen számos magyar és argentin érdeklődő mellett részt vett a lánya, Mariann Bíró és az unokái, akik meghatottan emlékeztek meg róla és munkásságáról.

A magyar fővárosban ugyancsak tábla jelzi Bíró utolsó budai lakását (II. Cimbalom u. 12.). Legutóbb pedig Budapestre látogattak a feltaláló leszármazottai, köztük lánya is, akik örömmel vették tudomásul, hogy a Rákóczi-híd mellett épülő új negyed -­ a BudaPart - körútját Bíró László Józsefről kívánják elnevezni.

Bíró-tábla Budapest
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!