2022. augusztus 29., 13:53

Betekintést kapunk a múlt titkosszolgálati ügyeibe?

Szeptember 7-től a szlovák közszolgálati televízió egyes csatornáján érdekes dokumentumsorozat indul, ŠtB: Prísne tajné címmel, amely az állambiztonsági szolgálat titkos ügyeibe kíván betekintést nyújtani.

A sorozat több éves közös munka eredménye, amelyben a cseh közszolgálat tévé mellett több más szereplő is részt vett. A kommunista rezsim csehszlovák titkosszolgálatának 1945-1990 közötti létezését vizsgálják, méghozzá 20 részen keresztül.

Az alkotók azt ígérik, hogy sok új ismerettel gazdagodhat a néző, s nemcsak az ismert ügyek kapnak új vagy részletesebb megvilágítást, hanem a kommunista rezsim által működtetett titkosszolgálat módszereire is fény derül. 

A sorozat producere és forgatókönyvírója az a Tibor Búza, akit néhány hónappal ezelőtt az egyik legnagyobb esélyesnek tartottak az RTVS élére, de végül nem ő kapott bizalmat a képviselőktől. Az egyes részekben több rendező és alkotó is helyet kapott, mint Michal Baláž, Jana Bučka Kovalčíková, Tomáš Dušička, Michal Fulier, Michael Kaboš, Marek Kuboš, Pavol Pekarčík, Vladislava Sárkány, Martina Sľúková, Braňo Špaček, Róbert Šveda, Jaro Vojtek vagy éppen Lukáš Diko. 

Az alkotók szakemberek széles csoportjával konzultáltak a készítés során, így a kort vizsgáló intézetek képviselői mellett történészek széles közössége segítette a munkájukat.

Az első részt szeptember 7-én 22.05-kor tűzi műsorra az RTVS egyes adója, de az rtvs.sk-n is megnézhető lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.