2023. február 19., 16:16

Betegszabadságon van? Bármikor jöhet az ellenőrzés

A Szociális Biztosító tavaly összesen 64 ezer esetben ellenőrizte a betegszabadságon lévőket, hogy azok betartják-e a gyógyulásukhoz szükséges, orvos által előírt rezsimet. Aki táppénzen van, nem dolgozhat, szinte kizárólag csak otthon tartózkodhat, illetve gyógykezelésekre járhat.

Szociális Biztosító

A biztosító a munkaadó javaslatára is kimehet ellenőrizni a táppénzen lévő beteget.

Az ellenőrzés minden esetben megtörténik, ha azt a bíróság vezetője vagy a vezető ügyész kéri. 2022-ben a Szociális Biztosító a munkaadó javaslatára 1823 betegszabadságon lévő alkalmazottat ellenőrzött, közölte a biztosító szóvivője, Martin Kontúr.

Amennyiben az alkalmazott átmeneti munkaképtelenségét bejegyezték az elektronikus egészségügy rendszerébe (ePN), a Szociális Biztosító a betegszabadság megszegéséről elektronikus szolgáltatásán keresztül tájékoztat. Ugyanakkor a biztosító nem köteles jelenteni minden ellenőrzést, még abban az esetben sem, ha az a munkáltató kérésére történt. Értesítési kötelessége csak abban az esetben van, ha ellenőrzéskor a gyógykezelési rezsim megszegését állapította meg.

Ki kérheti a betegszabadságon lévő biztosított személy ellenőrzését?

A Szociális Biztosító ellenőrzi a betegszabadságon lévőt, ha azt az alábbiak közül bármelyik kéri:

- orvosszakértő

- kezelőorvos

- munkaadó (az ellenőrzés minden esetben megtörténik, ha azt a bíróság vezetője vagy a vezető ügyész kéri)

- más fizikai vagy jogi személy

635 esetben szegték meg a kezelési rezsimet

2022-ben a Szociális Biztosító 64 059  ellenőrzést végzett. (2021-ben csak 32 323 -at, mivel az a Covid-járvány időszaka volt, korlátozott lehetőségekkel.)

Tavaly 635 esetben állapította meg, hogy a betegszabadságon lévő személy megszegte a számára előírt kezelési rezsimet (2021-ben 404 esetben), aminek következtében leállították a táppénz kifizetését az átmeneti munkaképtelenség végeztéig, maximálisan 30 napig.

A táppénz leállítása miatt keletkezett összeg 99 226  eurót tett ki ( 2021-ben 59 351 eurót).

A Szociális Biztosító 193 esetben rótt ki bírságot (2021-ben 146  esetben) összesen 3 697  euró értékben (2021-ben 2 477  euró értékben).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.