HIRDETÉS

Beszéljünk iskoláink jövőjéről! – interaktív kiállítás Érsekújváron

hirek.sk 2017. november 08., 12:53
ÉRSEKÚJVÁR. A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál 2017. november 10-11-én egy interaktív kiállításon mutatja be a Beszéljünk iskolánk jövőjéről című országos felmérés eredményeit. A megnyitó Érsekújváron lesz, 2017. november 10-én (péntek) 18.30-tól lesz a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján, az első napon, a Csemadok nagytermében. Az interaktív kiállítás november 20-ig lesz megtekinthető.

A Beszéljünk iskoláink jövőjéről” című projekt 2016 júliusa és 2017 augusztusa között zajlott azzal a céllal, hogy nyilvános párbeszédet indítson az oktatás jövőjéről, s ebbe a párbeszédbe bevonja a szülőket is.

„Amikor fesztiválokon, kerekasztal-beszélgetéseken, nyilvános fórumokon az iskolaügy a téma, akkor általában a problémás területek kerülnek szóba: a csökkenő diáklétszám, a kis létszámú iskolák bezárása vagy a pedagógussztrájk. Ezeknek a problémáknak a kezelése nagyon fontos. Azt is tudjuk azonban, hogy a legjobb gyógymód a megelőzés. A megelőzéshez meg az kell, hogy előre gondolkodjunk. Pontosan ezt szeretnénk elérni ezzel a kezdeményezéssel, hogy a jelen gondjai mellett a jövőt érintő kérdésekre is szánjunk időt. Hogy a modern társadalomban mi az iskola küldetése? Hogy a felnövekvő Z generációnak, meg majd az ő gyermekeiknek milyen oktatási forma lesz a leghatékonyabb? Mi lesz az iskolák szerepe 25 év múlva? Ezekről és hasonló kérdésekről gondolkodtunk együtt a szülőkkel meg minden érdeklődővel, akinek nem közömbös iskoláink jövője” – árulta el Urbán Péter, a TANDEM nonprofit szervezet trénere, a projekt szakmai vezetője.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a magyarlakta városokban nyilvános workshopokat szerveztek, összesen tizenegyet Pozsonytól Nagykaposig. A workshopokon az érdeklődők létszáma 15 és 35 között mozgott. Összesen 173 felnőtt vett részt a 11 műhelymunkán.

„A workshopokon nem mondtuk meg a tutit, épp ellenkezőleg, kíváncsiak voltunk a laikus nyilvánosság véleményére, hogy ők milyennek képzelik el a jövő ideális iskoláit, az ideális oktatást. Ezeket az ötleteket, elképzeléseket gyűjtöttük össze s jelenítettük meg egy interaktív kiállítás formájában” – teszi hozzá Tóth Tibor, a magyariskola.sk portál létrehozója és szerkesztője.

A műhelymunkák helyszínei és időpontjai:

1. Pozsony, 2016. október 3.

Diákok: Duna utcai Alapiskola és Gimnázium 2. Rimaszombat, 2016. október 21.

Diákok: Tompa Mihály Alapiskola (2 osztály) 3. Komárom, 2016. november 3.

Diákok: Munka utcai Alapiskola (3 osztály), Eötvös utcai Alapiskola (1

osztály) – november 4.

4. Dunaszerdahely, 2016. november 16.

Diákok: Vámbéry Ármin Alapiskola (3 osztály) 5. Nagykapos, 2016. november 23.

Diákok: Erdélyi János Alapiskola (2 osztály) 6. Pozsony, Pozsonyi Magyar Szakkollégium, 2016. december 13.

7. Nyitra, Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-európai Tanulmányok Kara, 2017. február 22.

8. Galánta, 2017. március 22.

Diákok: Pázmány Péter Alapiskola, Vágsellye 9. Komárom, Selye János Egyetem, 2017. április 26.

10. Pozsony, Coménius Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, 2017. május 15.

11. Csali-völgy, V. Szövetségi Nagytábor – Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, 2017. július 24.

A programban nemcsak a szülők, hanem a gyerekek véleményére is kíváncsiak voltak. Ellátogattak ugyanis a kilencedikes diákokhoz is, akikkel ugyanerről a kérdésekről beszélgettek két tanítási órán. Hat alapiskola 12 osztályában összesen 194 diákhoz jutottak el.

„A projekt a szlovák ’Chceme vediet viac’ (Többet akarunk tudni) kezdeményezésből inspirálódott, tőlük vettük át a módszertant is. A szlovák kampány 2 év alatt több mint egy tucat városba eljutott az egész országban, csak a magyar részekre nem, mert akik csinálták, nem tudtak magyarul. Ezért jött az ötlet, hogy akkor csináljuk meg mi magyarul az ő támogatásukkal, amire nagyon nyitottak voltak” – magyarázta Urbán Péter.

A programról bővebben a beszeljunk.magyariskola.sk honlapon olvashatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS