2023. május 23., 11:43

Belefér-e a nyár a pénztárcánkba?

Esős, hideg volt a május, de feltartóztathatatlanul jön a nyár. Kisgyermekes szülőként már most gondolni kell a nyári szünet okos megtervezésére, egyeztetni kell a nyári táborok, kedvelt fesztiválok időpontjait. A barátnőm hív. Nem biztos, hogy idén a gyereke megy a lányommal a megszokott nyári táborba, mert túl drága lett. Közben a csemetém kezébe nyomok egy eurót, vegyen magának egy gombóc fagyit. Visszajárót nem hoz.

fesztivál
A fesztiváli forgatagban alaposan meg tudja tépázni a gyerek a családi költségvetést
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Baráti körünk gyermekei évek óta ugyanabba a nyári táborba járnak. Május környékén zajlanak az egyeztetések, melyik időpontot válasszuk a gyermekek táboroztatására. Kilencéves lányom barátnőjének szülei azonban idén még gondolkodnak, beírassák-e a táborba a gyerekeiket. Már a kisebbik is belenőtt a táborozók korába, így már két gyerekre kellene fizetni. Emlékszem, már a tavalyi évben is többen szívták a fogukat, amikor a koronavírusos időszak és a gazdasági válság miatt jó harminc százalékkal emelkedett a díj.

Tavaly száz eurót fizettünk a Galánta és Vidéke Társulás nyári táborára, ez az összeg az idén már száztízre emelkedett. Egygyermekes szülőként még csak-csak ki tudom adni ezt a pénzt a gyermek nyári szórakozására, hosszan gondolkodom azonban, vajon hogyan oldják meg ezt a helyzetet a többgyermekes családokban?

A nyári tábor, a fesztivál, a strand, a kirándulás – mindez ugye valamilyen szinten nélkülözhető luxus lenne, ha a szülő nem akarna mindent megadni a gyermekének – legalább háromszor annyiba kerül.

nyár
Kincset keresünk a GAVIT nyári táborában
Fotó:  Archív felvétel
Táborba megy a gyerek

Kérdéseimre Hlaváč Horesnyi Beáta, háromgyermekes anyuka válaszol. Beáék a mátyusföldi Vágán élnek, a 11 éves Eszter és a 9 éves Koppány a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulói, a család legkisebb gyermeke, a 6 éves Zolta a jövő tanévben kezdi meg tanulmányait az intézményben. Mindenük a néptánc, a nemzeti konzervatív értékek és a magyar hagyományok védelmezése és ápolása. Bea elárulja, ebben a szellemben választottak az idén nyári tábort a gyerekeknek, és inkább ők, felnőttek mondanak le a Szőttes táboráról.

Meghatároztuk, mennyi tábor fér bele ebbe a nyárba. Témakör szerint választottunk, mivel a két nagyobbik aktívan táncol, ők a Szőttes alsóbodoki néptánctáborába mennek. Ez egy ottalvós, egész hetes tábor, nagyjából 130 euró körül mozog az ára per fő.

Sikerült elintézni a Rákóczi Szövetség táborát is, ez ugyebár ingyenes a külhoni magyar gyerekeknek, valamint az iskola is szervez napközi tábort. Ami a családi kirándulást illeti, Gömörbe van meghívásunk a barátainkhoz.

Beáék gyakran ellátogatnak hagyományőrző fesztiválokra, például az Alsószeli Jurtanapoknak aktív segítői már évek óta. A fesztiválozás kisgyerekkel meg ugye nem olcsó mulatság, hiszen a gyerekszemeket azért vonzza a játék, a léggömb, az édesség.

– Próbáljuk előre tisztázni a gyerekekkel, hogy ilyen helyen nem veszünk játékot, lufit, persze, étel meg üdítő azért kell, de azt is úgy intézem, hogy próbálok vinni is magunkkal valamit otthonról.

Mátyusföldi és csallóközi gyerekek százait táboroztatja a nyár folyamán a Galánta és Vidéke Polgári Társulás (GAVIT). A több turnusból álló táborsorozat színes és kreatív programokat, kellő pihenést és kirándulásokat is biztosít a gyerekeknek. A GAVIT által nyújtott lehetőség a legnépszerűbb nyári táborok közé tartozik a Mátyusföldön. A négy turnusból álló nyári táboroztatást már tizenkét éve szervezik, van kézműves- foglalkozás és régióismeret, a szabadulószoba komoly agytorna és a népi játékok rejtelmeibe is betekintést nyernek a gyerekek. Két tábor Felsőszeliben valósul meg, az öregiskola épületében, egy Galántán, a Pázmány Péter Alapítvány székházában, egy tábor pedig „kiutazós”, idén Balatonfüredre látogatnak a GAVIT-os táborozók. A nappali táborok ára 110 euró lesz, a balatonfüredi táboré 325.

Egyértelműen mindenhol feljebb mentek az árak. Az útiköltség, az ételek, nem beszélve a kézműves alapanyagokról

– mondta Horváth Judit, a GAVIT ügyvezetője.

– Megpróbáljuk a lehető legalacsonyabban tartani a részvételi díjat, például a csoportvezetőknek nem tudok fizetést emelni. A kiutazós tábornál pedig csak nagyon félve tudok tanácsot adni a szülőknek azzal kapcsolatban, mennyi zsebpénzt adjanak a gyerekeknek. Tavaly mondtam a lurkóknak, hogy vegyenek magukhoz 500 forintot, és megyünk egy fagyira, aztán megdöbbentünk, hogy egy gombóc ára már elérte a 800 forintot is! Idén gondolom, a Balaton partján ez még több lesz.

Esetenként a szülők a rekreációs program keretében vissza tudják igényelni a gyerektábor árának legalább a felét. Ilyenkor igazolást kell kérni a befizetett összegről a táborvezetőtől.

Horváth Judit elmondja, erre is van példa, de van olyan eset is, hogy a gyermek a saját megspórolt zsebpénzéből fizeti be a tábort, vagy a nagyszülők „dobják össze”. Az egyhetes, nem ottalvós gyermektáborok reális értéke jelenleg 100-110 euró körül mozog. Az utóbbi időben azonban nagyon elszaporodtak a szakmai alapokat nélkülöző táborok. A szülőnek tehát körültekintően kell dönteni, ha azt akarja, hogy gyermeke ne csak felügyelet alatt legyen, hanem értéket tanuljon és igazi élményeket is szerezzen a tábor ideje alatt.

révfeszt
A gyerek Révfeszt sem lesz már teljesen ingyenes rendezvény
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Nyár, buli, fesztivál
Sokan kifejezetten fesztiválszezonnak, buliszezonnak tartják a nyarat, ami igencsak megterheli a családi kasszát. Még az ingyenes fesztiválokon is borsos összegeket lehet elkölteni, főleg, ha kisgyermekkel érkezik az ember.

Drágább lett a kürtőskalács, a cigánypecsenye, a fánk, a lángos, 5 euró alatt már sehol nem találtunk a Mátyusföldön és a Csallóközben például cigánypecsenyét. Ezt megerősítik az árusok is, mint mondják, megpróbálnak nem konkurálni egymásnak, vagyis nagyjából ugyanazokkal az árakkal találkozunk mindenütt. Nem is kell magyarázni, ők is jóval többet fizetnek az energiáért, az alapanyagért, de a fesztiválszervezőknek is alaposan meg kell gondolniuk, mennyire vigyék fel a belépőjegyek árát.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere, valamint a Forzare Polgári Társulás vezetője már hosszú évek óta társszervezője a Mátyusföld legnagyobb popfesztiváljának, a királyrévi Révfesztnek. Többezres tömeg fordul meg évente a Révfeszten, pedig ez a fesztivál nem ingyenes, tavaly 15 euró volt a belépő. Az idén lesz harmadik éve, hogy a Révfeszt mellett megszervezik a Révfeszt Junior kisrendezvényt is, amely leginkább a kisgyermekes családoknak szól.

A Révfeszt Junior ingyenes rendezvény volt, az idén azonban változás lesz, mégpedig olyan formában, hogy már csak a tizennégy év alattiaknak nem kell belépőjegyet váltaniuk, a többiektől 5 eurót kérünk a gyermekfesztiválra

– magyarázta Agócs Gergely.

Nincs más választásuk, ha meg akarják tartani a fesztivál színvonalát, és jó zenekarokat, jó hangtechnikát biztosítani, bizony a szervezőknek is ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. A gyermekattrakció-kat, az arcfestést azonban ingyenesen biztosítja a polgári társulás és az önkormányzat.

– Nekem is van kisgyermekem, tudom, ha elindulunk egy-egy ilyen fesztiválra, az a családnak legalább 60-70 eurójába kerül – mondta a polgármester.

Eperfagyi…

„Az eperfagyi, eperfagyi, hű, de finom, / édes is, meg hűvös is az ajkaimon…” Nagyszüleink kedves gyerekkori slágerének „mondandója” ma is ugyanaz… Hiszen minden nyár elmaradhatatlan finomsága a fagylalt. És ki ne szeretné? Körtúránk során megdöbbenve tapasztaltuk, hogy egy euró alatt nem kaptunk fagyit. Nem beszélve arról, hogy sok helyen szinte ehetetlen, pudingpor vagy ízesített víz ízű, mégis méregdrága gombócokra akadtunk. A legfinomabbat a Mátyusföld és a Csallóköz határán fekvő Pozsonyeperjesen, a Retro Gelato cukrászdában találtuk.

Tulajdonosa, Bartakovics Ildikó maga főzi a finomabbnál finomabb fagylaltokat, kizárólag természetes, nagyrészt saját maga által kitermelt alapanyagokból, valódi olasz receptúra alapján. A régi, klasszikus ízek mellett a saját fantáziájára alapozva talál ki olyan fagylaltokat, mint például a mascarpone-szezám-földimogyoró, a piskóta vagy a kókusz-fehér csokoládé-mandula fagylalt. Az idei szezon áremelkedése őket is érintette, alaposan át kellett számolniuk mindent.

– 150 százalékkal emelkedett a villanyszámlánk, nálunk ugyanis minden berendezés „nagyfogyasztó”. A fagyikeverőgép ipari áramra működik, és állandóan dolgozik kilenc mélyhűtőnk. Akárhogy is osztottunk, szoroztunk, meg kellett emelnünk egy gombóc árát 25 százalékkal. Most már nem adunk kisebb és nagyobb gombócokat, egységes árat szabtunk. Szlovákiai szinten viszont egyedüliek vagyunk, akik ekkora nagy gombócokat adunk, jobban mondva ekkora nagy kanállal dolgozunk – magyarázza Ildikó.

Így egy gombóc ára náluk 1,80 euró. Ildikó hozzáteszi, a vendégek nyilván tisztában vannak azzal, hogy a minőségnek ára van, mert maradtak.

– Sokan nem tudják, hogy a hivatalos adagok szerint egy liter fagylaltból 24 gombócot lehet kikanalazni. Mi körülbelül 13-14-et kanalazunk ki ebből az adagból. Sok helyen 36-40 gombócot szednek ki ugyanebből az adagból. Érdemes erre figyelni a vásárlásnál. Tapasztalataim szerint átlag 1,20-1,40 euró a kisebb gombóc fagyi ára ezen a nyáron.

fagyi
Bartakovics Ildikó, a Retro Gelato tulajdonosa a legnagyobb fagyit adja széles e vidéken
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Drága nyaralás

Szerencsésebb esetben az átlagos keresetű családoknak arra is telik nyáron, hogy kisebb utazásokon vegyenek részt. Ha eltekintünk az ötcsillagos luxusutazásoktól – amelyekre a lakosság nagy százalékának egyáltalán nem futja – érdemes körülnézni idehaza, illetve a környező országokban. Az utazások árának alakulását egy olyan irodával tekintettük át, amelynek az a célja, hogy mindenki el tudjon jutni a kiszemelt kirándulásra. Az Anolli utazási klubot jól ismerik a Csallóközben és Mátyusföld-szerte is. Jakus Anna, az utazási klub elnöke, főszervező számításai alapján az utazások szervezési ára legalább húsz százalékkal emelkedett. Leginkább az utaztatás, a fuvaroztatás költsége ment fel, de a szállás és az étkeztetés terén is érezni a drágulást.

Ahol régebben 50 euróért kaptunk szállást, az most már legalább 75-80 euró. Pár éve még lement egy busz 500 euróért a Balatonra, mára annyira megnövekedett az üzemanyagár, hogy ugyanez az út ma 650-700 euró.

A belépőjegyek ára pedig hihetetlen mértékben növekedett, itt Szlovákiában talán a legnagyobb mértékben a környező országok közül. A legkevésbé, mintegy 5 százalékkal Csehországban mentek fel az árak, mondta Jakus Anna.   

Megjelent a Magyar7 2023/20. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.