Békés felvonulás lesz az állampolgári jogokért Kassán

hirek.sk 2012. augusztus 22., 13:06
KASSA. A kettős állampolgárság intézményét szorgalmazó munkacsoport alkotmányos jogaink védelme és megbecsülése érdekében békés felvonulást, Alkotmánymenetet szervez az Alkotmánybíróság épülete elé.

Gubík László portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a munkacsoport értesít minden polgárt, aki felelősséget érez a demokrácia és az alkotmányosság vívmányainak megőrzése és kiteljesedése iránt, hogy szeptember 1-jén, Szlovákia Alkotmányának napján békés menetet szervez az Alkotmánybíróság épülete elé.

"A szlovákiai állampolgársági törvény alkotmányellenes módosítása következtében ez idáig közel háromszáz polgár veszítette el szlovák állampolgárságát, köztük többen kifejezett akaratuk ellenére", holott az Alkotmány közismert passzusa kimondja: „akarata ellenére senki nem fosztható meg szlovák állampolgárságától” - mutat rá a munkacsoport nevében Gubík.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy a kettős állampolgárságot szorgalmazó petíciós bizottság mintegy húszezer aláírással ellátott ívet adott le a Belügyminisztériumnak. Válaszként a tárca közölte, hogy a törvény alkotmányosságának vagy alkotmányellenességének megállapítására kizárólag az Alkotmánybíróság jogosult. Ezért a bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy alkotmányos követeléseiknek a tavalyi szeptember 1-i nagygyűléssel ellentétben nem Komáromban, hanem Kassán, az Alkotmánybíróság épülete előtt adnak hangot.

A menet 14.30-kor indul a Szent Erzsébet-főszékesegyház elől, ahonnan a résztvevők a Fő utcán át az Alkotmánybíróság  épülete elé vonulnak. "15.00 órakor egy csendes, méltóságteljes tüntetés veszi kezdetét a taláros testület székhelye előtt. Azt szeretnénk kifejezni, hogy az Alkotmánybíróság legyen valóban az Alkotmány őre, és ne késlekedjék az állampolgársági törvény alkotmányellenes módosításának semmissé nyilvánításával" - áll a munkacsoport felhívásában.

A méltóságteljesség érdekében a szervezők kérnek mindenkit, hogy pártok és szervezetek jelképeit ábrázoló zászlókat, jelvényeket és transzparenseket ne hozzanak magukkal, és ne viseljenek egyenruhát. Továbbá kérik: aki teheti, hozza magával az Alkotmány egy-egy példányát, hogy ezek magasba emelésével tegyék hangsúlyosabbá, és emeljék ki a megmozdulás lényegét.

"Emeljük fel hangunkat minden polgártársunkért, akit egy a közös Európa szellemiségével ellentétes jogszabály megfosztott állampolgárságától, vallja magát bármilyen nemzetiségűnek, és egy békés menet keretében álljunk ki alkotmányos jogainkért!" - olvasható a kettős állampolgárság intézményét szorgalmazó munkacsoport állásfoglalásában.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS