2023. március 5., 10:53

Bárdos Judit is Krisztályszárny-díjazott

Már ismertek a Kristályszárny Díj 2022-es díjazottjai. A díjátadást szombaton este tartották egy gálaest keretében a Szlovák Nemzeti Színház épületében.

Bárdos Judit, Kristályszárny Díjátadó
Fotó: TASR

A Kristályszárny Díjjal Szlovákia legsikeresebb személyiségeinek alkotómunkáját díjazzák, olyan emberekét, akik tevékenységükkel hatással voltak az élet különböző területeire, a művészetektől kezdve egészen a gazdaságfejlesztésig. Az idén 26. alkalommal megrendezett díjátadón tíz kategóriában értékelte a jelölteket a szakértő zsűri, amely két különdíjat is kiosztott.

A színházi és audiovizuális művészeti kategória díjazottja Pecháček (Bárdos) Judit színésznő volt, aki 2022-ben Ivo Trajkov Piargy című filmjében nyűgözte le a közönséget.

Jótékonysági kategóriában Eva Turáková, az eperjesi autizmussal élő gyermekek Speciális Általános Iskolájának és Óvodájának alapítója vitte el a díjat, az iskola tavaly ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, és jelenleg is 160 gyermek látogatja.

Újságírás és irodalom kategóriában Kassa város legendás idegenvezetője, Milan Kolcun író, műfordító, glosszaíró lett a Kristályszárny birtokosa. Kassával kapcsolatos történeti ismereteit könyvekben is bemutatja a Barangolás Kassa városában című kiadványsorozatában.

A zenei kategóriában a díjat a Janoska Ensemble virtuózai nyerték el, akik tavaly jelentették meg harmadik albumukat, a The Big B's-t.

Az album lenyűgözte a zenerajongókat és a kritikusokat, amit a klasszikus zene világranglistáján elért előkelő helyezése is bizonyít.

A képzőművészeti kategóriában a Kristályszárnyat Milan Lukáč akadémikus szobrász, festő, egyetemi tanár vehette át. Gazdaság kategóriában Zdeněk Březovják és Ján Koščo, a kiváló audiotermékeket gyártó eperjesi Canor cég társalapítói, a populáris zene kategóriában pedig Adam Ďurica énekes részesült elismerésben. Hatodik stúdióalbumának, a Our Sinsnek a dalait a legtöbbet játszották a szlovákiai rádiókban.

Az innovációk és startupok kategóriában a díjat Rastislav Hlaváč, a Minit alapítója és a GRADIENT ECM társalapítója szerezte meg, orvostudomány és tudomány kategóriában Richard Imrich orvos kapta meg a Kristályszárny Díjat, aki részt vett az új Nitizinon gyógyszer kifejlesztésében, amely a genetikai eredetű alkaptonuriában szenvedők számára lehet hatékony gyógyszer. Sport kategóriában Zdenek Chára hokista kapta az elismerést

A szakmai zsűri két különdíjat is kiosztott. Gazdaság kategóriában Mácsadi István kapta a díjat, aki hosszú éveken át a Coop Jednota Érsekújvár igazgatótanácsának elnöke, egyben az üzletben használt első bevásárlókártyás hűségrendszer kiötlője volt. 

A másik különdíjat pedig Alexej Vojtášek akadémiai festőművész kapta, aki több mint száz könyvborítót illusztrált, és a munkái megtalálhatók a hazai és külföldi magán- és galériagyűjteményekben is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.