Ballagás a Selye János Gimnáziumban: Szebellai Dániel kapta a Kaszás Attila-díjat

hirek.sk 2017. május 19., 17:18
KOMÁROM. Az 1649-ben alapított, Magyar Örökség-díjas Selye János Gimnáziumban május 19-án zajlott ballagás során 4 osztály 120 végzős diákja vett búcsút alma materétől és a Duna-parti várostól. Az idén a Kaszás Attila-díjat Szebellai Dániel kapta.

A rövid kulturális műsor után dr. Farkas Adrianna tanárnő üdvözölte a tágas iskolaudvart zsúfolásig megtöltött diákokat, pedagógusokat, hozzátartozókat és támogatókat. A díszvendégek soraiban foglalt helyet többek között Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, Ipóth Szilárd, a nemrég elhunyt Ipóth Barnabás nyugalmazott gimnáziumigazgató fia (az Ipóth-díj adományozója), Szabó Árpád, a Király Püspök Alapítvány kuratóriumi tagja (az alapítvány ösztöndíjainak átadója), Olláry Viktor, a Nemzetközi Rotary Klubok Szövetségének nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke (a Rotary-díj átadója) és Langschadl István, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjai és Tanárai Baráti Körének elnöke.

A 3. évfolyamok nevében Balla Dávid búcsúztatta az érettségi vizsga előtt álló diáktársait, a végzősök nevében pedig Dóczé Sándor Ephraim beszéde következett.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója beszéde elején köszönetet mondott mindazoknak a végzős diákoknak, akik az évek során hazai és nemzetközi versenyeken öregbítették az intézmény hírnevét. Egyúttal megköszönte a négy osztályfőnök, Gyurenka István, Szabó Gábor, Deák Irén és Farkas Adrianna eddigi munkáját. Az igazgató azt is elmondta, hogy az általa irányított 368 éves intézményt ebben a tanévben 4 szlovákiai megye 8 járásának 45 településéről érkezett diákok látogatják, ezért túlzás nélkül állítható, hogy a Felvidék legjelentősebb gimnáziumának számít.

„Az intézmény által a nemrég kapott Magyar Örökség-díj arra kötelez, hogy az iskolánk, magyarságunk, szülőföldünk és Európa érdekeit is óvjuk“ – hangsúlyozta. Hozzátette: „bár egészséges magyarságtudattal felvértezve, büszkén vállaljuk, hogy a magyar nemzethez tartozunk, ám eközben tiszteljük a más nemzetekhez tartozókat és a másként gondolkodókat“. A komáromi gimnázium diákutánpótlásának és a felvidéki magyarság megmaradásának további biztosítása kapcsán Andruskó Imre az elballagókat arra kérte, hogy a karrierépítés mellett a gyermekvállalásról se feledkezzenek meg – jó példaként az egykor 16 gyermeket szült Mária Terézia királynőt említette. Végül boldog, sikerekben gazdag életutat kívánt a hamarosan remélhetőleg minél jobb eredményekkel érettségiző fiataloknak.

Az igazgató beszéde után Juhász György, a Selye János Egyetem rektora a magyar egyetem gyakorlóiskolájának számító gimnáziumnak köszönetet mondott a hatékony szakmai együttműködésért. Köszöntőjében az értelmes célok jelentőségét hangsúlyozta, és minden ballagónak azt kívánta, hogy találja meg saját helyét, élete értelmét, s öregbítsen volt alma matere régi jó hírnevét. 

A ballagási ünnepség hagyományos programpontjaként az oklevelekkel, tárgyi és pénzjutalmakkal együtt járó díjak átadása következett. Kitűnő tanulmányi előmenetelükért és a hazai, illetve nemzetközi tantárgyi versenyekben elért kimagasló eredményükért igazgató dicséretben részesültek a következő diákok: Andruskó Krisztina, Csenger Géza, Elek Máté, Fodor Kata, Lakatos Lili, Porubský Zsolt, Bozsaky Gábor, Adouki Flóra Anna, Elek Fanni Mária és Glofák Viktóra.

Az idei tanévben a Király Püspök Alapítvány tanulmányaik folytatását segítő ösztöndíját a következő tehetséges fiatalok kapták: Fehér Dalma, Szalay Friderika, Gáspár Péter és Horvárh Gergely. A Klapka György Sportklub díjában Nagy Réka és Fiala Tamás részesült. A többféle tanulmányi versenyben kiváló eredményeket elért Lakatos Lili, Elek Máté és Csenger Géza vehette át az Ipóth-díjat. Idén Rotary-díjjal jutalmazták a magyar kultúra és az anyanyelv ápolása terén kimagasló eredményeket elért Dóczé Sándor Ephraimot. Újdonságkén került sor a Palinay Gyula-díj átadására, amelyet Török Máté kapott. Palinay Gyula egykori komáromi bencés diák végrendeletében 6 millió forinttal támogatta a későbbi gimnáziumi tehetségek megjutalmazását, s a mai ünnepségen hozzátartozói is részt vettek.

Rudolf Péter Kossuth-díjas színművész, az idén jubiláló, 10. alkalommal átadott Kaszás Attila-díj adományozója szakmai elfoglaltságai miatt most nem lehetett jelen az ünnepségen, amelyen eddig minden alkalommal részt vett. Helyette a szeretett barátjáról, kollégájáról, az egykori komáromi gimnazistáról, Kaszás Attila színművészről elnevezett díjat Andruskó Imre igazgató nyújtotta át Szebellai Dánielnek, aki a GIMISZ színjátszó csoport Szép nyári nap című szalagavatói produkciójában a legkiemelkedőbb alakítást nyújtotta. Csengel Mónika, a darab rendezője méltatása során elmondta: a döntéshozatal során nagyon nehéz helyzetben volt, s emiatt mások szakmai véleményét is kikérte, hiszen az előadás 23 szereplője nagyszerű teljesítményt nyújtott. Végül Danira esett a választása, aki színészi teljesítményén kívül szintén tehetséges zenészként emlékezetes szaxofonszólójával is emelte az előadás nívóját. Egyúttal az is elárulta, hogy a díjazott ősztől a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait.

Szebellai Dániel korábban a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen és magyarországi megmérettetéseken elért egyéb helyezései mellett idén a Szép Magyar Beszéd verseny I. helyezettje lett. A Kazinczy-díjas, több hangszeren nagyszerűen zenélő fiatalember portálunknak elmondta, mindig nagyon szívesen játszott a GIMISZ diákszínjátszó együttesben. „Kiemelném a legnagyobb tanulságokkal szolgáló idei szerepemet (Péter) és a tavalyi Mizantrópot. A budapesti, valamint a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetemen is felvételiztem. Mivel az utóbbira vettek fel, ősztől Pozsonyban tanulhatok, a zene pedig megmarad hobbiként. A párkányi Egy Pohár Citrom együttesünk működése jelenleg szünetel (az énekesnő konzervatóriumi tanulmányokat folytat – a szerző megj.). Farnadon létrehoztuk az Estendon együttest, amelyben ezentúl klarinéton és szaxofonon játszom, de nálam ezentúl mindenképpen a színjátszás lesz az első helyen“ – fejtette ki.

A Szózat közös eléneklése után a diákok pedagógusaikkal együtt körbeballagtak a belvároson, virágokat helyeztek el Komárom jeles személyiségeinek a szobrainál. Klapka György honvédtábornok szobránál Stubendek László polgármester is üdvözölte őket, s a közös éneklés ez alkalommal sem maradhatott el.

0 HOZZÁSZÓLÁS