2021. december 19., 19:35

Bad Gastein és környéke

Nagyobb katasztrófa nem is érhette volna tavaly télen az osztrák síközpontokat, mint az, hogy a koronavírus-járvány miatt csak hazai vendégeket fogadhattak és a szállodák, éttermek zárva maradtak. Emiatt több kisebb téli központ nem is üzemelt, hisz az osztrák idegenforgalom elsősorban a külföldi vendégekre épül, ők biztosítják a bevétel döntő részét.

 

Bad Gastein és környéke

A vállalkozók, főleg a szálloda- és étterem-tulajdonosok tetemes károkat szenvedtek el. A 2021–22-es téli idényt a nem éppen kedvező járványhelyzet ellenére bizakodva várják, hangzott el a Ski Amadé társulás pozsonyi sajtótájékoztatóján. Ausztriában december 13-ig tartott a zárlat, de a síközpontokban szeretettel várják az oltott és a betegségen átesett külföldi vendégeket. A sílifteken, a kabinos felvonókban kötelező az FFP2 arcmaszk használata. Igaz, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a járvány szempontjából a síelés a legbiztonságosabb sportok közé tartozik, a friss levegőn szinte minimális a fertőzés veszélye. 

Ski Amade – 5 síközpont

A Ski Amadé Ausztria néven ismert társulást 5 nagy régió, Gastein, Hochkönig, Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Grossartal alkotja, ami a gyakorlatban szinte hihetetlennek tűnő 760 kilométer lesiklópályát, 365 km sífutópályát, 270 felvonót, illetve síliftet, és több mint 4500 hóágyút jelent. Tapasztalatból mondom, egy hét alatt szinte lehetetlen kipróbálni az összes központ pályakínálatát. Sőt, még akkor is zavarba jövünk, ha csupán a Gastein-völgyben maradunk, ahol három világhírű síközpont van, és a vendégeknek nem csupán a téli sportok örömeit kínálják.

Bad Gastein és környéke

A völgy nagy „mágnese” a 18 gyógyforrás, melyek kapacitása napi 1 millió liter gyógyvíz. A síelés mellett télen is válogatni lehet a fürdési lehetőségek között. De menjünk sorjában!

A Gastein-völgy, vagyis a Gasteiner Tal Salzburg tartomány egyik legrégibb és legelegánsabb sírégiója. A Mozart szülővárosától, Salzburgtól délre elterülő völgy észak–déli irányú, bejárata észak felől, a Bischofshofen és Zell am See közötti főútról érhető el. Ide Pozsonyból a nyugati autópályán 6 óra alatt juthatunk el.  A völgyben található települések északról dél felé haladva: Dorfgastein, Bad Hofgastein, Bad Gastein és legvégül a csaknem 3000 méteres hegyek között fekvő Sportgastein nevű síterep, amely a legigényesebbnek számít, ezért kezdőknek nem nagyon ajánlott!

A Gasteiner Tal nemcsak csodaszép vízeséseiről, a környék fantasztikus sípályáiról, hanem termálvizes forrásairól és fürdőiről is híres. Már a császári időkben is ide jártak pihenni az udvar lakói, gyakori vendég volt itt Ferenc József császár és Franz Schubert zeneszerző is.

A városka már a 19. század végén is vonzó idegenforgalmi helynek számított. Szecessziós stílusú patinás szállodáit már ekkor előszeretettel látogatták a Monarchia arisztokratái, s maga a császári család tagjai is, élvezve a környék gyógyfürdőinek áldásos hatását. További érdekességet nyújt Bad Gastein város századfordulós, Belle Époque – szép korszakbeli épületei, illetve a várost kettészelő ikonikus vízesés.

Sajnos ezek a csodálatos épületek, egy bécsi vállalkozó balul végződött terveinek köszönhetően, üresen állnak, így a városnak ez a része kietlen, mondhatni kísérteties benyomást kelt. Szomorú képet nyújtottak az árván álló, szépen berendezett gyönyörű szállodák. A legutóbbi hírek szerint azonban már sikerült rendezni az évek óta tartó vagyonjogi vitát, és van remény arra, hogy az új befektetőknek sikerül életet lehelni a Monarchiát idéző épületekbe. Egy müncheni befektetőcsoport már nekilátott a három ikonikus szálloda teljes felújításának, s a tervek szerint 2023 nyarára végeznek is a munkával.

A mintegy 1000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Bad Gastein fontos turistalátványossága a városka központjában lezúduló óriás vízesés.

Bad Gastein és környéke

Ottjártunk idején szinte állandóan telt ház volt a lesikló pálya alsó részével szemben épült termálfürdő-komplexumban, a fedett és a külső medencékből a fürdőzőknek pazar kilátásuk nyílik a száguldó síelőkre, hódeszkázókra. 

Sípályák és gyógyfürdők

A völgy további települései is gyönyörű fürdő és wellness „oázisokkal” dicsekedhetnek, de sok szállodának és panziónak is van saját termálvizes fürdője. A gasteini völgyben mintegy 18 gyógyvízforrás ontja magából az enyhén radioaktív, radonos termálvizet, mely igen jó hatással van a gyulladásos reumára, különböző ízületi kopásokra, vagy az allergiás, légzőszervi és anyagcsere-megbetegedésekre. A remek sportolási lehetőségek és a gyógyturizmus összefonódását mi sem fejezi ki jobban, mint a gasteini idegenforgalmi hivatal reklámszlogenje: „A síterepről egyenesen a medencébe!”

Akik saját bőrükön is tapasztalni szeretnék a víz gyógyhatását, ízelítőt kaphatnak egy egyedülálló gyógyászati procedúrából. Bad Gasteintől nem messze találjuk ugyanis a Gasteini Gyógyalagutat (Gasteiner Heilstollen), amely tulajdonképpen egy régi arany- és ezüstbánya különleges klimatikus viszonyokkal rendelkező aknája.

A levegő hőmérséklete 37 és 41,5°C között váltakozik, a relatív páratartalom 70–95%, mindez pedig enyhén radioaktív radonsugárzással párosul.

A megfelelő terápiás hatás eléréséhez az orvosok kétnaponta egy-egy órás tartózkodást javasolnak a 2,5 km hosszú alagútban. A gyógyulni vágyókat naponta többször kis bányavonat szállítja a mélybe. Az érdeklődés óriási, előre kell helyet foglalni, pedig a rövid gyógytúra nem tartozik a legolcsóbb mulatságok közé.

A völgyből 4 különálló síterepet lehet meghódítani, ezek közül a legnagyobb a Bad Hofgasteint és Bad Gasteint egymással összekötő terep, hivatalos nevén a Schlossalm–Angertal–Stubnerkogel síközpont.

Bad Gastein és környéke

 A pályákat akár Bad Gasteinből, akár Bad Hofgasteinből meg lehet közelíteni, illetve a két település közötti Angertal Skizentrumból. A pályák teljes hossza nagyjából 100 kilométer (két hegyet hálóznak be, a Schlossalm illetve a Stubnerkogel környékét), és több mint 20 felvonó kapcsolódik hozzájuk. 

A pályák többsége a családi síelőknek kedvez, mert nem túl meredekek, elég szélesek és biztonságosak. 

Minden központban síiskolák és síóvodák is találhatók. A profi oktatók segítségét gyakran a tapasztalt síelők is igénybe veszik, főleg azok, akik először járnak itt, hogy könnyedebben eligazodjanak a felvonók és pályák sokaságában, elsősorban ott, ahol több központ felvonói és lesiklópályái is keresztezik egymást. A fiatal síoktatók között jócskán akadtak szlovákok és magyarok, akik elmondásuk szerint már évek óta szívesen vállalnak itt idénymunkát. 

Bad Gastein és környéke

Térkép vagy oktató nélkül nagyon könnyen el lehet tévedni, van ahol 6-8 pálya is keresztezi egymást.

A kezdőket és a gyerekeket főleg az Angertalnál várják kisebb felvonók, illetve varázsszőnyegek, a carvingosok kedvencei a Bad Gastein feletti széles piros és kék jelzésű pályák. 

Függőhíd – csak erős idegzetűeknek

Természetesen azoknak is részük lehet téli kalandban, akik ugyan nem síelnek, de kíváncsiak a hegycsúcsokra. 

A Stubnerkogel-hegy tetejére korszerű kabinos felvonó repíti fel a látogatókat. Fent már igazi műszaki csoda vár a vendégekre: 2009-ben itt épült meg Európa legmagasabban fekvő függőhídja, ahonnan pazar kilátás nyílik a völgyre. A keskeny, imbolygó hidat azonban csak az erős idegzetűeknek ajánljuk! Az alig egy méter széles 140 m hosszú híd alatt hatalmas szakadék tátong. S mivel a csaknem 2000 méteres magasságban szinte állandóan fúj a szél, a híd is állandóan mozog. Kísérőink azt állították, hogy a legmodernebb szerkezetű híd 200 kilométeres orkánt is kibír. Én még szélcsendben is remegve mentem végig rajta, de a pár fotó, amit készítettem, megérte!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/50. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.