HIRDETÉS

Babos Tímea nagy csatában ezüstérmes vegyes párosban az Australian Openen

hirek.sk 2018. január 28., 10:54
Pénteki női páros győzelmét követően Babos Tímea az indiai Rohan Bopanna társaként kiélezett küzdelemben végül döntő rövidítésben, 2:1 arányban kikapott a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kettőstől az Australian Open vasárnap hajnalban rendezett vegyes páros döntőjében. Roger Federer viszont megvédte címét, és 20-szoros Grand Slam-bajnok.

Australian Open, vegyes páros, döntő:

Babos Tímea, Rohan Bopanna (magyar, indiai, 5.) – Gabriela Dabrowski, Mate Pavic (kanadai, horvát, 8.) 1–2 (6:2, 4:6, 9–11 - döntő rövidítés)

Az Australian Open zárónapján a Rod Laver Arenában a Roger Federer-Marin Cilic férfi döntő felvezető eseménye a vegyes páros finálé volt. Dabrowski tavaly éppen Bopannával nyerte meg a Roland Garrost, ezzel az első kanadai Grand Slam-bajnok lett, Pavic 2016-ban lett US Open-győztes vegyesben, szombaton pedig az osztrák Oliver Marachhal diadalmaskodott férfi párosban a Melbourne Parkban.

A 24 éves Babos pénteken szerezte meg első Grand Slam-trófeáját női párosban a francia Kristina Mladenovic oldalán, a 37 esztendős Bopanna pedig harmadik GS-döntőjében második győzelmére készült.

A hőség miatt csukott tető alatt rendezett finálé - amelyet néhány százan figyeltek a lelátókon - Bopanna óránként 202 kilométeres ászával indult. A villámgyors labdamenetek során kiderült, hogy Dabrowski a kvartett "sebezhető" pontja, ugyanis míg a többiek magabiztosan szerváltak, a kanadai 2:1-nél, majd 5:2-nél is elvesztette adogatását, s utóbbi 24 perc elteltével már a szettelőnyt jelentette Babosék számára (6:2). A folytatásban a magyar játékos szervájánál semmi-40 volt az állás, de sorozatban négy pontnak köszönhetően elmaradt a brék, majd Dabrowski először tudta hozni az adogatását (2:2). Babos következő adogatójátéka már nem sikerült, Pavic egy remek röptével beütötte a bréklabdát, s az ellenfél nemsokára 5:3-ra vezetett. A magyar, indiai kettős ekkor játszmalabdát hárított, majd a balkezes horvát kiszerválta a szettet (4:6).

Jöhetett 55 perc elteltével a tíz nyert pontig tartó döntő rövidítés, ebben az ellenfél 6-3-ra meglépett, ám Babosék fordítottak, és 9-8-nál mérkőzéslabdához jutottak. Pavic két ászával azonban újabb fordulat következett, s végül 1 óra 8 perc elteltével a rivális ünnepelhetett.

"Sajnálom, végül meccslabdáról buktuk el a döntőt, de így is hihetetlen Australian Openem volt" - nyilatkozta honlapján a magyar teniszező. "Nagyon boldog vagyok, ma is jól játszottam. Sok időm nincsen, hiszen a doppingvizsgálat után azonnal indulunk a repülőtérre. A jövő héten már Tajvanon lesz versenyem, nincs idő az ünneplésre. Ilyen az élet, menni kell tovább" - tette hozzá.
A tavaly női párosban WTA-világbajnok Babos a 2015-ös wimbledoni verseny után második vegyes páros GS-döntőjét vesztette el, akkor az osztrák Alexander Peya volt a partnere.

A soproniak büszkesége egyesben a második fordulóig jutott Melbourne-ben, párosban bajnok lett, vegyes párosban pedig döntőt vívott. Ezzel összesen 485 000 ausztrál dollárt keresett, ami átszámítva 97 millió forint.

Federer megvédte címét, és 20-szoros Grand Slam-bajnok

Roger Federer megvédte címét és 20. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be, miután az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének vasárnapi döntőjében 6:2, 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:1-re legyőzte a horvát Marin Cilicet.

Az előző kilenc találkozójukból csak egyet elvesztő svájci sztár rögtön elvette ellenfele adogatását, majd 4:0-ra elhúzott, és 24 perc alatt szettelőnybe került. A 29 éves Cilic a folytatásban rákapcsolt, és a rövidítésben a harmadik játszmalabdáját értékesítve kiegyenlített. A harmadik szettben a 36 éves Federer 3:2-nél brékelt, és szűk két óra elteltével ismét szettelőnyben volt. A horvát azonban nem adta fel, és kilátástalan helyzetben 1:3-ról sorozatban öt gémet nyerve, ellenállhatatlan játékkal ismét kiegyenlített. A döntő szett aztán a svájci feltámadását hozta, aki két brékkel megtörte Cilic ellenállását, így végül 3 óra 3 perc elteltével ő ünnepelhetett.    

A 96. tornagyőzelmét megszerző Federer 2004, 2006, 2007, 2010 és 2017 után hatodszor nyert Melbourne-ben, utolérve az eddig egyedül csúcstartó Novak Djokovicot. Egyben begyűjtötte pályafutása 20. Grand Slam-trófeáját, tovább javítva saját rekordját a férfi mezőnyben.

Forrás: m4sport.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS