Bábolnára látogatott Kako japán hercegnő

2019. szeptember 21., 18:41
ma7 | MTI

Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének lánya szombaton meglátogatta a Komárom-Esztergom megyei Bábolnán a Lovasmúzeumot, a Nemzeti Ménesbirtok udvarán, Nagy István agrárminiszterrel pedig ötösfogaton kocsiztak és lovasbemutatón vettek részt a lovardában.

kako-nagy-istvan-babolna.jpg
Fotó: MTI

Nagy István a látogatás után elmondta, Japán és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját és, hogy 130 évvel ezelőtt jártak Bábolnán japán követek.

A miniszter hozzátette, Kako hercegnővel azon a teraszon állhattak, ahonnan 1889-ben a császári követek egykor Bábolna legjobb katonalovaiból válogattak az udvar számára. A vendégnek meg is mutatták a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogya császári udvar lovaiban magyar vér is folyik.

A hercegnőt a Lovasmúzeum bejáratánál Nagy István agrárminiszter, Haál Gábor igazgató és Cseri Dávid referens fogadta, majd tárlatvezetésen bemutatták a Lovasmúzeumot. A Ménesbirtok bejárati épületének teraszáról a kertet is megnézték, amelyben több, mint száz rózsatő virágzik.

Nagy István elmondta, hogytöbb mint 230 éve állami irányítású, minőségi lótenyésztés folyik Bábolnán.Miután a Ménesbirtok udvarán ötösfogattal kocsizáztak, a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató lovászokkal bemutatta az arab, az angol és a Shagya telivéreket.

Nagy István elmondta, hogy a XIX. század fordulóján a császári család galopp lovakat versenyeztetett Budapesten, és napjainkban is van zsoké tanuló Magyarországon Japánból.

Kövesse facebook oldalunkat is!