cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 9., 19:35

Az uniós szabályozás ezúttal kedvenc ételeinkre csap le

Ki ne szeretné az ínycsiklandó füstölt kolbászokat vagy a sajtokat, az Origo beszámolói szerint azonban hamarosan eltűnhetnek a piacról ezek a termékek. 

Élalmiszer
Fotó: Pexels

Ennek okát az EU legújabb szabályozásaiban kell keresni. Az európai élelmiszer-biztonsági szervezet (EFSA) egészségre káros ízesítő áromákat talált rengeteg, elsősorban füstölt ízű termékben.

Az EFSA által nemrégiben elvégzett kutatások megállapították, hogy a mesterséges füstaromák kockázatot jelenthenek az emberek egészségére, ezért betilthatják azokat az Európai Unióban.

Ez nem csupán bizonyos füstült sajtokat vagy kolbászokat érintené, de például a füstölt szalonnás ízesítésű csipszeket is. A sor azonban itt még nem ér véget, olyan népszerű termékekről is kénytelen leszünk lemondani, mint bizonyos szószok, levesek, felvágottak vagy szalámik.

Elsősorban olyan termékek kerülhetnek tiltólistára, melyekben a hagyományos füstölés alternatívájaként füstaromát alkalmaznak.

A tilalom minden egyes uniós tagországra vonatkozik, a gyártók 2029. július 1-ig kapnak haladékot, hogy megváltoztassák a termékeik összetételét. 

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.