Az ügyészség perújítást kezdeményezett Portik Tamás ügyében

ma7 | MTI 2019. július 15., 12:02

Az ügyészség perújítást javasol a Fenyő-gyilkosság ügyében Portik Tamással kapcsolatban - tudatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn közleményben.

Portik Tamás Fotó: MTI

"A Fővárosi Főügyészség Portik Tamás gyanúsított vonatkozásában a mai napon előterjesztést tesz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amelynek hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához" - áll a közleményben. A perújítást a Fővárosi Ítélőtábla rendelheti el.

A Fővárosi Főügyészség közölte: a Fenyő-gyilkosság irataiból Portik Tamás gyanúsított kapcsán megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádemelésnek lenne helye, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás. Ugyanis korábban Jozef Roháčot a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, és ehhez kapcsolódóan Portik Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség azonban bizonyíthatónak látja, hogy Portik Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésnél volt felbujtója Jozef Roháčnak, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így cselekménye - Jozef Roháč minősítéséhez igazodva - szintén több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet.

A főügyészség közleménye kitér arra is, hogy mindez nem érinti a Gyárfás Tamás elleni büntetőeljárást. A vele szembeni érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Mivel pedig a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, továbbá intézkedett az óvadék visszaszolgáltatásáról is.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én este géppisztollyal ölték meg Budapesten, a II. kerületi Margit utcában a gépkocsijában. A rendőrség idén júniusban közölte, hogy lezárta a Fenyő-gyilkosság vizsgálatát. A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás megbízásából Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amit Jozef Roháč hajtott végre.

Jozef Roháčot a bíróság néhány éve a Fenyő-gyilkosság és az 1998. július 2-ai Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetőjeként jogerősen életfogytiglanra ítélte, ám a Fenyő-gyilkosság háttere, a felbujtó személye akkor még ismeretlen maradt.

A nyomozás során 2017-ben merültek fel új bizonyítékok, melyek alapján sikerült azonosítani a bűncselekmény többi elkövetőjét - közölte júniusban a rendőrség.
A rendőrség a Fenyő-gyilkosság ügyében tavaly Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt, médiavállalkozót és Portik Tamást is gyanúsítottként hallgatta ki. Utóbbi az Aranykéz utcai robbantás és egy másik, szintén két évtizeddel ezelőtti leszámolás, a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti. Az 51 éves férfinek még legalább 10 év van hátra a büntetéséből.

0 HOZZÁSZÓLÁS