2023. augusztus 8., 15:05

Az ország több pontján esett legalább 100 milliméternyi eső

Augusztus 3-a és 7-e között több mint húsz mérőállomáson összességében több mint 100 milliméternyi eső esett – főleg a Rima, a Sajó, a Garam felső folyása, a Hernád, a Gölnic és a Poprád vízgyűjtő területén. Emellett 125 állomáson mértek legalább 50 milliméternyi esőt – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Égi áldás is lehet
Illusztráció
Fotó: Facebook

A legtöbb csapadék Közép- és Kelet-Szlovákiában esett. „A rekordot Felsősajónál mérték a Rozsnyói járásban, 167,8 millimétert” – közölte az intézet. „Ez a havi augusztusi átlag közel kétszerese” – tette hozzá az SHMÚ.

A sok eső a folyók magas vízállásán tartósan is megmutatkozott, emellett sok kisebb patak kilépett a medréből, villámárvizek öntöttek el településeket, a legtöbb kár a Sajó és a Poprád mentén keletkezett. „Például a Csetnek-patakon a pelsőci mérőállomásnál a valaha volt legmagasabb vízállást mérték” – közölte az intézet.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.