cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 9., 18:42

Az immunterápia védelmet nyújthat az életveszélyes rovarcsípések ellen

A nyári hónapokban megnő a rovarcsípések kockázata. A méh-, darázs- vagy darázscsípésre allergiás embereknek különösen óvatosnak kell lenniük, mivel az ezekkel a rovarokkal való találkozás életveszélyes reakciót okozhat. Az allergén immunterápia megelőzheti ezt.

Életveszélyes is lehet
Illusztráció
Fotó: Facebook/ma7

 A statisztikák szerint a lakosság 95 százaléka találkozik élete során méh-, darázs- vagy más rovarcsípéssel. E rovarok szúrásának mérgező hatása miatt a csípés helyén minden embernél duzzanat és bőrpír jelentkezik.

Martin Hrubiška allergológus szerint mindaddig, amíg a reakció a csípés helyére korlátozódik, nem veszélyes. Akkor válik azzá, ha a duzzanatos reakció máshol is jelentkezik, mint ahol az illetőt megcsípték.

Ez lehet az ajkak, a szemhéjak, a fülek és a nyelv duzzanata vagy akár csalánkiütés az egész testen. A páciens nehezebben lélegzik, a vérnyomása gyorsan leesik, ami a fejében zúgó kellemetlen érzéshez, sőt ájuláshoz vezet"

- írta le Hrubiško az úgynevezett szisztémás allergiás reakció tüneteit.

 A felnőttek körülbelül 1-7,5 százalékánál diagnosztizálnak szisztémás allergiás reakciót rovarcsípésnél, ezért fontos tudni, hogyan nyújtsunk elsősegélyt, ha szükséges.

Ha olyan páciensről van szó, akinek csípés után bizonyítottan súlyos allergiás reakciója van, az első pillanatban le kell nyugtatni a beteget, és adrenalin tollat kell adni neki, amelyet mindig magánál kell tartania"

- magyarázta Miloš Jeseňák, a Szlovák Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke.

Mint rámutatott, ezt a gyógyszert úgy készítik el, hogy a páciens maga is beadhatja a combizomba, vagy egy járókelő is beadhatja neki.

Ezután hívni kell a mentőszolgálatot"

- jegyezte meg Jeseňák.

Ha olyan betegről van szó, akinél először jelentkezik allergiás reakció, vagy nincs nála adrenalin toll, azonnal mentőt kell hívni.

A szakemberek szerint az egyetlen tartós megoldást ebben az esetben az allergén immunterápia jelenti, amelynek elve, hogy a betegnek hosszú távon egy specifikus rovarallergént adnak be.

Ennek előfeltétele a helyes diagnózis és a kórokozó allergén azonosítása. Miután sikerült azonosítani, ezt követi a beadása, akár olyan dózisig, amely sokszorosan meghaladja az egyetlen csípésből származó adagot. Ha az ember elviseli ezt a mennyiséget, akkor győzött, és tudja, hogy ha a természetben méh vagy darázs csípné meg, akkor sem történne semmi baj"

- mondta Hrubiško.

Ez a kezelés három-öt évig tart, és jelenleg Szlovákiában közel 600 betegnél alkalmazzák. A vizsgálatok szerint a kezelés hatékonysága eléri a 96 százalékot.

A kezelés a teljes összeget tekintve költséges, de jelenleg az egészségbiztosítás nagy részét fedezi. A beadott készítmény egy fél évig tartó csomagjának körülbelül 500 eurós összértékéből a páciens 39-40 eurót fizet"

- tette hozzá Jeseňák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.