2021. december 27., 12:09

Az időben jött jegesedés megóvhatja az orosz falvakat a jegesmedvék látogatásaitól

Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban, az alacsony hőmérséklet miatt a ragadozók szokásos élőhelyükön kereshetnek táplálékot - közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

jegesmedve
Fotó: unsplash.com

Jelenleg nyugodt a helyzet. E

zen a télen időben befagyott a tenger és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókára vadásszanak

- mondta Dmitrij Rjabov, a szervezet munkatársa.

Az elmúlt években a Jeges-tenger partvidékén fekvő falvak lakóit szemétdombokon és szemeteskukákban élelem után kutató alultáplált medvék látványa zaklatta fel.

Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoporton élő embereket, hetekig is ott bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

A jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, amely egyre vékonyabb volt és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, olykor óhatatlanul is megközelítve az embereket - mondta Rjabov.

A sarkvidéki falvak jegesmedve-őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék az otthonuk, az iskolák, az emberek elleni támadásoknak. A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat. Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, valahányszor jegesmedvét észlelnek a falvakban.

Az elmúlt 15 évben az önkéntes járőrök több mint 500 konfliktusos helyzetet oldottak meg,

idén senkit sem sebesített meg jegesmedve - közölte a WWF.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.