Az idei április rendkívülinek számít az időjárás állandósága és a sok nyári nap miatt

ma7 | TASR 2018. április 23., 11:01

Az idei április rendkívülinek számít az időjárás állandósága és az olyan napok magas száma miatt, amikor a levegő hőmérséklete meghaladta a 25 Celsius-fokot. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) számolt be a Facebook-oldalán.

Az idei április teljesen különbözik a tavalyitól. A meteorológusok beszámolója szerint a nappali átlaghőmérséklet csak a hónap elején felelt meg a sokéves átlagnak, a hónap nagy részében jelentősen meghaladta azt.

Az eddigi legmelegebb áprilist 2009-ben mérték. Ha a hónap utolsó napjaiban nem lesz jelentősebb lehűlés, az idei április még ennél is melegebb lehet

állítják a meteorológusok.

Hozzátették: áprilisban az utóbbi években már viszonylag rendszeresen előfordultak nyári napok, de a legmelegebb térségekben is csak átlagosan kettő.

Idén egyes területeken már hét nyári napot jelentettek, sőt mértek nyári napot a poprádi mérőállomáson is, ahol 1981 és 2010 között egyszer sem fordult elő ilyen áprilisban.

Rendkívül meleg volt vasárnap is, a garamkövesdi mérőállomáson a meteorológusok 13.20-kor 29,3 Celsius-fokot mértek, amivel megdőlt a nappali csúcshőmérséklet április 22-ei abszolút rekordja. Az eddigi rekordot 2000-ben mérték Szenicén.

0 HOZZÁSZÓLÁS