2022. január 10., 10:40

Az EU közbelép: a tetoválók nem használhatnák a legkedveltebb színeket

Az Európai Kémiai Ügynökség megvizsgálta a tetoválásoknál használt festékanyagokat és arra a megállapításra jutott, hogy a leginkább kedvelt zöld és kék festékek az egészségre ártalmasak.

Ennek véget vetnének
Fotó: pexels.com
Illusztráció

Az Európai Unió még 2020 decemberében egy olyan rendeletet hozott, amely korlátozná bizonyos vegyszerek adalékanyagként történő alkalmazását a tetoválásnál használt festékekben és a rendszeresen használt arcápoló szerekben. Az Ügynökség szerint ugyanis ezek rákot, terméketlenséget és bőrirritációt okozhatnak.

A tetoválók természetesen tiltakoznak a határozat miatt, azzal érvelve, hogy a betiltandó pigmenteknek nincs alternatívájuk és a folyamatos megszorítások miatt amúgy is nehéz helyzetbe került vállalkozásuk teljesen ellehetetlenülne.

A tetováló ipar francia szakszervezetének (SNAT) vezetője azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy ez a rendelkezés azokba a szalonokba űzi az embereket, ahol nem tartják be a jogszabályokat. Mint kifejtette, ez olyasmi, mintha pékeknek megtiltanák a liszt használatát. Mivel dolgozzanak a tetoválók, ha nem lesz festékük?

Mindenesetre a tetoválóknak és a művészeknek van még egy évük arra, hogy megoldást találjanak. A Blue 15:3 elnevezésű kék és a Green 7 elnevezésű zöld festéket csak 2023 januárjától kezdve lesz tilos használni. Ezeket a pigmenteket már a hajfestékekben sem lehet alkalmazni.

Az EU-ban mintegy 54 millióra becsülik azok számát, akik valamilyen tetoválást viselnek. A két említett festékanyag tilalma kihat egyéb festékek használatára is, mivel ezekre szükség van egyéb színárnyalatok kikeveréséhez is. A letiltott két pigment a felhasznált festékek mintegy 70 százalékának alkotórésze. Az érintett vállalkozások és a tetoválás megszállottjai Save the pigments (Mentsétek meg a festékeket) elnevezéssel tiltakozó akciót indítottak. A petíciót eddig már több 175 ezren írták alá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!