2022. december 31., 12:01

Az emberek találjanak vissza egymáshoz! - ANKÉT

Ismert felvidéki személyiségeket kérdeztünk arról, milyennek látták a 2022-es esztendőt, és mit várnak a jövő évtől.

szilveszteri, újévi szokások
Fotó: pixabay
Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke: Most érett be az alelnöki munka gyümölcse
Csenger Tibor
Csenger Tibor megyei alelnök
Fotó:  Csenger Tibor Fb-oldala

Politikai pályámon 2022 mindenképpen az egyik legsikeresebb évnek tekinthető. A helyhatósági választásokon nagyon jó eredményeket értünk el mind a megyében, mind a Lévai járásban. Most érett be az alelnöki munka gyümölcse is, hiszen sok esetben mostanában tudtuk befejezni a korábban elindított beruházásokat, s a legtöbb eredményt is a közelmúltban tudtuk felmutatni.

Örülök neki, hogy az elmúlt öt évben belefektetett rengeteg munkát értékelték a választók.

Mindezekkel együtt ez az esztendő óriási kihívást jelentett számomra magánemberként is, hiszen a koronavírus-járvány lecsendesedését követően újra rengeteg rendezvényen volt módom részt venni, így azonban kevesebb idő jutott a családra.

Ami a jövőt, kevésbé vagyok bizakodó: az elszabaduló inflációnak beláthatatlan következményei lehetnek; kiszámíthatatlan, hogy milyen változásokat hoz a válság. Tudom remélni, hogy a terveink megvalósítása mégis gördülékenyen fog menni, gondolok itt a megyei utak és hidak állapotának javítására, a megyei fenntartású épületek energiaigényének csökkentésére, valamint iskola- és szociális ügyi fejlesztésekre, legyen szó akár a szakirányú középiskolák vonzóbbá tételéről, piaci igényekhez mérten új szakok nyitásáról, akár az egyre nagyobb mértékben elöregedő Ipoly- és Alsó-Garam mente szociális intézményeinek, speciális nappali gondozóinak, foglalkoztatóinak bővítéséről.

Bízom benne, hogy a remélhetőleg hamarosan megszülető béke nyugalmat hoz a világpiacra, s így az inflációt is sikerül megállítani.

Változást remélek továbbá a polarizálódó társadalom terén is, hogy ne legyenek falak oltásellenesek és oltáspártiak, valamint háborúellenesek és háborúpártiak között, s hogy az emberek visszataláljanak egymáshoz.

Józsa Mónika karnagy: A csodákat várom a jövő évtől is
józsa mónika
Józsa Mónika előadás közben
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A 2022-es év számomra a kerek évfordulók jegyében zajlott. Januárban volt 40 esztendeje, hogy a galántai Kodály Zoltán Daloskör vezetését elvállaltam, szeptemberben pedig 30 esztendeje, hogy a nyitrai egyetemen tanítok.

Most ünnepeltük a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem magyar énekkarának a 60 éves évfordulóját, amelyből harminc éve az én irányításom alatt működik a kórus, ami rendkívül nagy ajándék számomra, öröm és megtiszteltetés.

Emellett a családban is voltak jubileumok, édesanyám viszonylag jó egészségben idén töltötte be a 85. életévét, amiért rendkívül hálás vagyok. De a kerek évfordulókat még tovább is fokozhatnám, mert éppenséggel idén 30 éve, hogy a Pozsonyi Filharmónia épületében volt a diplomakoncertem, ami máig emlékezetes maradt a számomra. Tíz évvel később pedig, tehát idén 20 éve, végeztem a budapesti zeneakadémián, ott a Pesti Vigadóban volt a diplomakoncertem. Tíz éve pedig a doktori koncertem volt Galántán, a Szent István Király Római Katolikus Templomban. Kerek évfordulóból tehát nem volt hiány az idén, és mindegyik felemelő, emlékeket ébreszt, ilyen hosszú távlatok fényében is gyönyörű szépségeket hordoz magában.

Ami az előttünk álló évet illeti, nem szoktam előre terveket készíteni. Azt gondolom, hogy minden év hozza a maga feladatait az ember számára.

Én mindig az adott kihívásoknak igyekszem megfelelni, és a feladatokat a legjobb tudásom szerint teljesíteni. Úgy gondolom, hogy ezek köré a feladatok köré mindig odaszövi azt élet a szépséget, a varázslatot, a kincseket, az örömöket, csak néha a dolgok mélyére kell ásnunk, hogy észrevegyük azokat a csodákat, amelyek építenek bennünket. Én ezeket a csodákat várom a jövő évtől is.

Menyhárt József politikus, nyelvész: Jó lenne, ha 2023 a megbékélés éve lenne!
menyhárt
Fotó:  Archív felvétel

A 2022-es év hozott megpróbáltatást és kegyelmet bőséggel: tágabb családunkban a súlyos betegségből való felépüléstől a gyermekáldásig sok minden megadatott. A párom és a lányaim szeretete, családunk egysége volt ebben az évben is a legnagyobb ajándék, amiért minden nap hálát adok a Teremtőnek. Emellett pedig sikerült útjára indítani a Felvidéki Fejlesztő oktatásfejlesztő képzést, újra koncertezni a Kicsi Hang verséneklő együttessel, és színpadra állítani egy új formációt, az Apák zenekart.

Hálás vagyok azért is, hogy felvidéki magyarságunk a megyei megméretést erős képviselettel zárta, s hogy magam is folytathatom a képviselői munkát.

A háború, az energiaválság közepette viszont szomorúsággal tölt el az a káosz, amely Szlovákia belpolitikájában tapasztalható: az egók rókaharca 2022-ben egyre hiteltelenebbé tette a politika képviselőit. Jó lenne, ha az új év a megbékélés éve lenne! Azt gondolom, hogy jelenleg a béke kívánalma a legtöbb, amit kérhetünk 2023-ban.

Maquet Ludovic, "Ludó", volt katona: Minél előbb befejeződhetne a háború, mert ez Európa vesztét okozza
ludo
Fotó:  Maquet Ludovic Fb-oldala

Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik ebben az évben mellettem álltak és segítettek. Köszönettel tartozom azoknak is, akik megvásárolták a könyvemet, és akik jelen voltak a könyvbemutatókon, vagy csak ismeretlenül megszólítottak az utcán. Ezek a visszajelzések rávilágítottak arra, hogy érdemes volt megcsinálni.

Rengeteg régi barátom, ismerősöm keresett meg, és szerencsére jó emlékeik voltak rólam, aminek őszintén örülök.

Mivel sok pozitív visszajelzést kaptam a könyvvel kapcsolatban, így bízom benne, hogy még több emberhez el fog jutni az üzenet: az, hogy a kalandos életem lelki erőt adhat egy újrakezdésnél, hogy megtanuljanak büszkén és becsülettel talpra állni. Ami a magánéletemet illeti, szeretnék elindítani majd egy vállalkozást is, valamint a könyvemet szeretném lefordítani francia nyelvre.

A politikát illetően bízom abban hogy a határaink mellett zajló háború mielőbb befejeződik, mivel ez Európa vesztét okozhatja a téves döntések miatt.

Jó lenne, ha rendeződne a gazdasági helyzet, mert ez nagy erőpróba elé állítja az embereket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.