2020. október 4., 08:43

Az éjszakai horkolás akár súlyos betegség tünete is lehet. Mutatjuk

A rettenetes éjszakai hangzavar, a horkolás sok ember életét megkeserítheti, de milyen veszélyei vannak az alvási apnoénak arra, aki alvászavarban szenved?

Fotó: Pixabay

A horkolás egyszer-egyszer mindenkit érinthet, nemtől és életkortól függetlenül. A becslések szerint a felnőttek legalább 30-40 százaléka rendszeresen horkol, 15-25 százalékuk pedig habituális horkolónak számít, vagyis szinte minden éjszaka horkol.

Veszélyes a horkolás?

A horkolásnak sok oka lehet, ezek részben teljesen banálisak. Elég annyi, hogy alváskor a beáramló levegő útját valami kisebb-nagyobb mértékben elzárja.

Jól ismert jelenség például, hogy valaki akkor horkol, ha náthás, influenzás vagy allergiás. Ilyenkor bedugulhat az orrunk. Azt is sokszor megtapasztalhatjuk, hogy az esti alkoholfogyasztás következménye a horkolás. Az alkoholnak izomlazító hatásai vannak, ami a torok izmait is befolyásolja. Ezek azonban múló problémák, amelyek miatt a legtöbbször nem kell aggódni.

A horkolás azonban súlyosabb betegségek, például az alvási apnoé tünete is lehet.

Alvási apnoé esetén az éjszakai pihenés során egy-egy pillanatra leállhat a légzés, mert a garat hátsó részén található izmok túlságosan is ellazulnak, vagyis a felső légutak részben vagy teljesen elzáródnak. Ennek következményeként a vér oxigénszintje csökkenhet, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az alvási apnoé egyik tünete a horkolás, mely jellegzetes „mintázatot” követ. A hangos horkolást ugyanis rövid ideig tartó szünetek szakíthatják meg, melyeket horkantás, ziháló légzés vagy levegő után kapkodás követhet.

Más tünetek is utalhatnak alvási apnoéra, így:

  • nappali álmosság, fáradtság, még akkor is, ha az óra szerint eleget aludtunk, nem forgolódtunk álmatlanul
  • reggeli fejfájás
  • koncentrációs zavarok, memóriaproblémák
  • mellkasi fájdalom
  • hangulatzavarok
  • ha arra ébredünk, hogy a szánk, torkunk nagyon ki van száradva

Az alvási apnoé rizikóját megnöveli a túlsúly. A betegség gyakoribb az idősebb korosztály körében, illetve a férfiaknál. A nőknél az alvási apnoé sokszor nem horkolással jár együtt, hanem álmatlanságot okoz.

Horkolással forduljunk orvoshoz?

Felesleges aggodalmaskodásnak tűnhet, de időnként az életünket is megmentheti, ha a horkolással orvoshoz fordulunk. Szakember segítségével ugyanis időben diagnosztizálható az alvási apnoé, és megelőzhetőek a betegséggel összefüggő egyéb problémák.

Keressük fel az orvosunkat a horkolással, ha a magasabb kockázati csoportba tartozunk (35 év feletti, férfi, túlsúly, dohányzás), ha a horkolás néhány napon belül nem múlik el magától, vagy ha nem tudunk meghatározni okot, ami a horkolást indokolná (nem ittunk alkoholt, nem vagyunk megfázva). Akkor is menjünk orvoshoz, ha házi módszerekkel, például az alvási pozíció megváltoztatásával vagy párásítással sem szűnnek meg a horkolásos panaszok.

 A krónikus fáradtság, az álmatlanság, az állandó napközbeni álmosság is indok lehet a kivizsgálásra. Akkor is érdemes zsakemberrel konzultálni, ha a családtagjaink, partnerünk panaszkodik a nagyon hangos, szinte elviselhetetlen horkolásunkra, melyet akár egy másik szobában is hallani lehet!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.